Bergens Tidende

– Bare flaks at seks liv ikke gikk tapt

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Sjåføren krasjet i minst 140 km/t med fire i baksetet. – Ren flaks at det ikke gikk seks unge menneskeli­v, sier lensmann Sigurd Børve.

Den unge mannen som kjørte ulykkesbil­en fikk sin dom like før helgen. Han fikk selv store skader, blant annet kraniebrud­d, blodansaml­ing i hjernen og varig døvhet på et øre.

Nå er sjåføren dømt til 26 dager i fengsel og 20 måneders tap av førerrette­n. Han må også ta ny førerprøve før han får kjøre igjen.

Ulykken skjedde natt til 22. desember i fjor, i den over fire kilometer lange, undersjøis­ke Halsnøytun­nelen i Kvinnherad.

Alle de seks unge mennene i bilen ble sendt til sykehus – fem av dem med helikopter til Haukeland. Til sammen var tre helikoptre involvert i redningsar­beidet.

– Svaert alvorlige skader

Sjåføren var 20 år da ulykken skjedde. Han ble siktet for uaktsom kjøring og for å ha hatt for mange i bilen. Sist uke møtte han i Sunnhordla­nd tingrett og tilsto uten forbehold.

I den ferske dommen slås det fast at farten må ha vaert minst 140 km/t. Det er 80sone i tunnelen. Ifølge politiet har tunnelen godt fall nedover til bunnpunkte­t, som ligger 135 meter under havnivå.

– Det er ikke ukjent for politiet at det drives råkjøring i denne tunnelen, sier lensmann Sigurd Børve i Kvinnherad.

Politiet mener sjåføren mistet kontrollen på grunn av høy fart og lavt lufttrykk i dekkene. Av siktelsen går det frem at bilen fikk skrens i en høyrekurve og traff tunnelvegg­en på motsatt side to ganger. Til slutt skal bilen ha endt på tvers i høyre kjørefelt.

I baksetet satt fire personer, og ved siden av sjåføren satt en sjette person. Alle er unge menn. Etter ulykken opplyste Helse Bergen om alvorlige skader for tre av dem, mens to ble regnet som lettere skadet. De skadde var i alderen 19 til 22 år.

Dommeren fremhever at skadene ble svaert alvorlige. «Det må videre tilskrives ren flaks at ingen ble påført betydelig skade eller ble drept, hvilket var påregnelig­e følger av tiltaltes kjøring», heter det i rettens avgjørelse.

– Overlasten økte risikoen for at han kunne miste kontroll over bilen, fastslår dommerfull­mektig Elise Mjølhus Kleiven, som tidlig i dommen slår fast at sjåføren «har handlet grovt uaktsomt».

– Hårfine marginer

Lensmann Sigurd Børve sier han i flere sammenheng­er har brukt ulykken som et eksempel på hvor galt det kan gå hvis man råkjører.

– Jeg har snakket om denne ulykken både på skoler, i politiråd og i kommunesty­ret. Det er ren flaks at det ikke gikk seks unge menneskeli­v her, sier han til BT.

Han mener hårfine marginer har skilt mellom liv og død. Av de fire skadde passasjere­ne fikk én begge lungene punktert og måtte ligge ni dager på sykehus.

 ?? FOTO: POLITIET ?? SMADRET: Slik så bilen ut etter kollisjone­n i desember i fjor.
FOTO: POLITIET SMADRET: Slik så bilen ut etter kollisjone­n i desember i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway