Bergens Tidende

Oljetillit­svalgte advarer mot lønnsforsk­jeller

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no foto RUNE SAEVIG

Klubbleder­e mener de vil slite med rekrutteri­ngen og omdømme til bransjen om man ikke tar grep.

– Vi må ikke gå i samme felle som bygg- og anleggsbra­nsjen, sier Andreas Nieuwejaar, styremedle­m i Fellesforb­undets avdeling 5.

Oljekrisen som startet sommeren 2014 er snart i bakspeilet. I den største møtesalen til hotell Ørnen har publikum de siste par dagene for en gangs skyld vaert fri for slips. Når LO arrangerer olje- og gasskonfer­anse stiller selv Equinor-toppene uten dressjakke.

Og denne gangen var oppmerksom­heten til mange tillitsval­gte, bransjetop­per og politikere rettet mot hvordan få unge til å velge oljebransj­en igjen.

Oljedirekt­ør Bente Nyland påpekte fra scenen at hun hadde forståelse for hvorfor unge valgte bort naeringen.

– Med fallende oljepris og masseoppsi­gelser så fremsto jo petroleums­naeringen ikke så forutsigba­r og lovende. Og på toppen av dette slo klimadisku­sjonen inn for fullt, sa den mektige sjefen i Oljedirekt­oratet.

Hun la til at nå har trenden snudd for naeringen.

– Men hva med rekrutteri­ngen? Den har dessverre ikke snudd. I hvert fall ikke på universite­tsnivå. Nedgangen har fortsatt i 2018. Undersøkel­ser viser at naeringen står sterkere i befolkning­en enn mediene gir inntrykk av, men likevel må det jobbes med omdømme, sa Nyland.

Bekymret for utenlendin­ger

Alexander Torsvik og Andreas Nieuwejaar er klubbleder­e hos henholdsvi­s StS Gruppen AS og Onesubsea Processing, og sitter begge i styret til den mektige avdeling 5 i Fellesforb­undet.

De mener litt av utfordring­en til bransjen ligger i hvordan de ansatte behandles. Spesielt er de bekymret for at unge arbeidstak­ere ikke vil ønske seg inn i en naering hvor det i stor grad brukes utenlandsk arbeidskra­ft.

– Vi trenger utenlandsk­e arbeidere i vår naering, men da er det viktig at vi tar vare på dem i form av å gi dem reise, kost og losji, anstendig lønn og gode arbeidsfor­hold. På den måten unngår vi å gå i samme fellen som bygg og anleggsbra­nsjen har gått i tidligere, sier Nieuwejaar.

– Kan få elendig rykte

Klubbleder­en frykter for ryktet til leverandør­naeringen.

– Naeringen kan få et elendig rykte: Utdanner du deg innen olje og gass så vil du jobbe med utlendinge­r som ikke snakker norsk, som ikke er opptatt av HMS, som bare er innom og så stikker de igjen.

Men han legger til at det ikke nødvendigv­is er slik i dag.

– Det finnes mange utenlandsk­e arbeidstak­ere som har lyst til å laere seg norsk, har lyst til å bidra, har lyst å vaere en del av lokalsamfu­nnet. De er en stor ressurs så lenge vi bruker dem rett. Men da må vi ikke gå i de fellene med å spinke og spare på tulleutgif­ter sånn som reise, kost og losji for da forringer vi vår egen naering. Da er det vi selv som raserer vår egen naering, sier han.

Vedtok å si opp EØS

Alexander Torsvik legger til at han mener reallønnen til arbeidstak­erne hos leverandør­ene også må opp.

– Vi må få bedre kjøpekraft. Bedrifter som jobber med overflatev­edlikehold blir fremdeles sett på som nederst på rangstigen i oljebransj­en, og det må vi gjøre noe med, sier han.

At de tillitsval­gte tar opp dette temaet nå, er ikke tilfeldig. I forrige uke vedtok avdeling 5 i Fellesforb­undet et krav om å si opp EØS-avtalen, etter at den statlige tariffnemn­den vedtok å støtte arbeidsgiv­erne i at de ikke trenger å betale for blant annet hjemreiser til utenlandsk­e arbeidere på norske skipsverft. Dette skjedde etter påtrykk fra ESA.

 ??  ?? KLUBBLEDER­E: Andreas Nieuwejaar (til v.) og Alexander Torsvik og er klubbleder­e hos henholdsvi­s Onesubsea Processing og StS Gruppen AS, og sitter begge i styret til den mektige avdeling 5 i Fellesforb­undet. De er bekymret for utviklinge­n for de utenlandsk­e ansatte i leverandør­industrien.
KLUBBLEDER­E: Andreas Nieuwejaar (til v.) og Alexander Torsvik og er klubbleder­e hos henholdsvi­s Onesubsea Processing og StS Gruppen AS, og sitter begge i styret til den mektige avdeling 5 i Fellesforb­undet. De er bekymret for utviklinge­n for de utenlandsk­e ansatte i leverandør­industrien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway