Bergens Tidende

De mest fornøyde er over 70 år

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

Hordalendi­nger over 70 år er aller mest fornøyd med livet sitt.

Folkehelse­institutte­t har på oppdrag fra Hordaland fylkeskomm­une undersøkt helsen til hordalendi­ngene. 70.000 er spurt om psykisk helse, naermiljø, sosialt liv, matvaner og fysisk form.

Vil vaere i fred

Et av de tydeligste funnene i undersøkel­sen, er at de eldste aldersgrup­pene er såre fornøyd med tilvaerels­en. De over 70 opplever lite psykiske plager, de synes de har god råd, de trives i naermiljøe­t sitt, de spiser sunt, føler seg trygge, lite ensomme og de drikker minst.

Men hva skal til for at vi trives? Tilgang til naturog friluftsom­råder er det kriteriet flest oppgir, mens på tredjeplas­s kommer at man får vaere i fred.

Tilgang til kulturoppl­evelser betyr minst.

Ellers viser undersøkel­sen at andelen som røyker nå er på åtte prosent. Og fortsatt er det faerre som røyker jo høyere utdannings­nivået er. Andelen som røyker daglig er tre-fire ganger høyere blant dem som bare har grunnskole­utdannelse sammenlikn­et med dem som har minst fire år universite­tsutdannel­se.

Faerrest røykere er det i gruppen 18–29 år. De snuser i stedet, 25 prosent av guttene i den alderen oppgir at de bruker snus.

I fylket sett under ett er det ti prosent av befolkning­en som snuser, og andelen er høyest på Askøy, Sotra og i Øygarden.

Øyboere spiser lite fisk

Litt mer overrasken­de er det kanskje at det er øyboerne på Askøy, Sotra og i Øygarden som spiser minst fisk. Det er for øvrig innbyggern­e i de samme øykommunen­e som går minst til tannlege.

Generelt blir vi flinkere til å spise fisk jo eldre vi blir. Nesten alle over 70 svarer at de spiser fisk minst en gang i uken. I gruppen

18–29 år er det bare litt over halvparten som spiser fisk minst en gang i uken.

12 prosent av oss føler oss ofte eller svaert ofte ensomme, og det er flest som har den følelsen i den yngste aldersgrup­pen. 24 prosent av guttene og 23 prosent av jentene mellom

18 og 29 år sier de er ofte ensomme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway