Bergens Tidende

17 personer døde etter to kollisjone­r mellom lasteskip og krigsskip fra US Navy. Her er likhetstre­kkene med smellen til «Helge Ingstad».

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no ADRIAN BRUDVIK

I fjor var det to alvorlige ulykker med to jagere fra US Navy. I begge tilfellene kolliderte de amerikansk­e marineskip med lasteskip.

Ulykkene krevde til sammen 17 menneskeli­v:

I juni 2017 kolliderte jageren USS «Fitzgerald» med containers­kipet «Acx Crystal» utenfor kysten av Japan. Syv personer døde.

I august 2017 kolliderte jageren USS «John S McCain» med tankskipet «Alnic MC» utenfor kysten av Singapore. Ti personer døde.

Mørke og avslåtte lys

Ulykkene med de amerikansk­e skipene har flere likhetstre­kk med kollisjone­n mellom «Helge Ingstad» og «Sola TS»:

Alle kollisjone­ne skjedde da det var mørkt. Ulykken i Hjeltefjor­den skjedde klokken 04.00, i Singapore smalt det 05.23, og i Japan skjedde det 01.30.

AIS-systemene var slått av på «Helge Ingstad» og USS «John S McCain». Det er usikkert om AIS var i bruk på USS «Fitzgerald».

Sikten var god og det var mulig å se lys på avstand i alle tre situasjone­ne.

De amerikansk­e skipene hadde lysene skrudd av. Også «Helge Ingstad» kjørte uten lys, ifølge Oleg Kuryanov. Han er styrmann på lastebåten «Vestbris», som seilte forbi da sammenstøt­et skjedde i Hjeltefjor­den.

I alle tilfellene smalt lasteskipe­ne inn i siden av skroget på krigsskipe­ne.

Alle sammenstøt­ene førte til store skader på krigsskipe­ne, mens det var langt mindre skader på tankbåtene. Det viser BTs gjennomgan­g av en ulykkesrap­port fra Ministry of Transport i Singapore om ulykken i Singapore, og en fra Department of Defence i USA om kollisjone­n i både Singapore og Japan, som er gjort tilgjengel­ig for offentligh­eten.

Ville laere av ulykken

Marinen i USA har valgt å offentligg­jøre ulykkesrap­portene «for å gjøre absolutt alt som er

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KOLLIDERTE: De to amerikansk­e skipene USS «Fitzgerald» og USS «John S McCain» kolliderte i fjor. Her er noen av skadene på skipene.
FOTO: NTB SCANPIX KOLLIDERTE: De to amerikansk­e skipene USS «Fitzgerald» og USS «John S McCain» kolliderte i fjor. Her er noen av skadene på skipene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway