Bergens Tidende

Mann dømt til fire års fengsel for voldtekt etter gjenforeni­ngsfest

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Kvinnen inviterte mannen med hjem. Så skal han ha forandret personligh­et.

En mann i 30-årene er i Bergen tingrett dømt til fire års fengsel for voldtekt av en bergenskvi­nne. Retten slår fast at mannen, etter en gjenforeni­ngsfest høsten

2017, brukte vold for å oppnå seksuell omgang med henne.

En enstemmig rett dømmer også mannen til å betale

150.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng. Både lengden på straffen og erstatning­en er i tråd med kravene fra aktor og kvinnen.

– Fikk ikke puste

De to møttes på en gjenforeni­ngsfest i Bergen. Etter festen og en bytur dro de til slutt hjem til kvinnen.

– Helt ut av det blå slo han meg. Han tok også kvelertak på meg. Jeg fikk ikke puste, og ble redd, sa kvinnen da hun forklarte seg i rettssaken i slutten av oktober.

Hun forklarte at hun inviterte mannen hjem, og at det «begynte veldig fint». Så skal mannen, ifølge kvinnen, ha forandret personligh­et.

Retten legger til grunn at kvinnen ble utsatt for flere typer voldelige samleier, og at mannen forsto at det var voldsutøve­lsen som gjorde at han oppnådde seksuell omgang.

– Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte forsto at fornaermed­e trakk tilbake samtykket til seksuell omgang da han slo henne og tok kvelertak på henne, står det i dommen.

Mannen har gitt retten en helt annen historie rundt det som skjedde. Han nektet straffskyl­d og krevde seg fullt ut frifunnet. Overfor dommerne benektet han å ha vaert «røff» eller voldelig.

– I stuen etterpå merket jeg at hun gråt, og hun antydet at jeg hadde vaert voldelig og at det hadde vaer røft. Men det kjente jeg meg ikke igjen i, forklarte mannen blant annet.

I politiavhø­r før rettssaken sa mannen at det var «litt lugging og at det var røft» – og at han liker det «litt røft og hardt».

Troverdig forklaring

Retten kommer frem til at kvinnen har forklart seg troverdig, detaljert og nøkternt – og at hun har vaert engstelig for å si noe hun ikke hadde full dekning for. Dommerne kan heller ikke se at hun skulle ha noe motiv for å forklare seg uriktig, påpeker de.

Samtidig har retten et klart inntrykk av at tiltalte på flere sentrale punkter tilpasset sin forklaring i retten.

Fire års fengsel er ett år mer enn minstestra­ffen for samleievol­dtekt, men samtidig er fire år blitt det normale straffeniv­ået i slike saker. Bergen tingrett mener det er skjerpende at det skjedde flere ulike typer samleier og at tiltalte ikke brukte kondom.

Mannen fikk dommen forkynt denne uken i et annet politidist­rikt. Forsvarer Martin Holst-Olsen sier han ikke har noen kommentare­r til dommen.

 ?? ARKIVFOTO: MARIANNE NILSEN ?? I RETTEN: Statsadvok­at Jan-Inge Wensell Raanes var aktor i saken. Han fikk fullt gjennomsla­g for sitt straffefor­slag.
ARKIVFOTO: MARIANNE NILSEN I RETTEN: Statsadvok­at Jan-Inge Wensell Raanes var aktor i saken. Han fikk fullt gjennomsla­g for sitt straffefor­slag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway