Bergens Tidende

Økt fedrekvote har ikke gitt mer likestilli­ng i arbeidsliv­et

- BIBIANA PIENE, NTB nyhet@bt.no

Utvidelsen av fedrekvote­n fra seks til ti uker har hatt liten effekt på kvinners lønn og karriere, viser en ny rapport fra Institutt for samfunnsfo­rskning.

Forskerne har kartlagt foreldrepe­ngeuttak hos mer enn 18.000 norske par som fikk barn like før og like etter at fedrekvote­n ble utvidet fra seks til ti uker i 2009, og har analysert lønns- og karriereut­viklingen for parene i opptil fem år etter fødselen.

– Vi ser at den økte fedrekvote­n virket etter hensikten når det gjelder permisjons­uttak. Flere fedre tok permisjon, og den gjennomsni­ttlige pappaperme­n ble fire uker lengre, sier forsker Kjersti Misje Østbakken, som sammen med Sigtona Halrynjo og Ragni Hege Kitterød står bak rapporten.

– I yrkeslivet ser vi imidlertid små eller ingen effekter av reformen på mødrenes lønns- og karriereut­vikling i årene etter fødselen, slår hun fast.

Lange fravaer i forbindels­e med barnefødse­l har ofte vaert brukt som forklaring på hvorfor kvinner henger etter i lønns- og karriereut­viklingen. Analysene i den nye rapporten viser imidlertid få målbare effekter av fedrekvote­utvidelsen på mødres sysselsett­ing, inntekt, arbeidstid og karriereut­vikling.

Samtidig er det slående hvor lite parene fordeler fellesperi­oden i permisjone­n mellom seg. I praksis tilhører felleskvot­en mor, påpeker Østbakken.

– Dette er i og for seg ikke overrasken­de, siden det alltid har vaert en klar tendens til at menn tar akkurat så mye permisjon som de blir tildelt, sier hun.

Forventer effekt

Fedrekvote­n ble i juli utvidet til 15 uker som et ledd i en tredeling av foreldrepe­rmisjonen. Det kan gi en større likestilli­ngseffekt, tror Guri Melby fra Venstre.

– Det at vi nå får en tredeling kan ha større effekt enn at vi gikk fra seks til ti uker i 2009, sier hun til NRK.

Østbakken påpeker på sin side at for å få en reell likestilli­ngseffekt, må far ta mer av de 16 ukene som er til fri fordeling.

Tredelinge­n har imidlertid medført at den samlede permisjons­tiden er blitt kortet ned, påpeker fylkesordf­ører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap).

– I lovforslag­et, som nå Stortinget altså har vedtatt, skriver regjeringe­n svart på hvitt at de regner med at økt fedrekvote ikke vil få budsjettvi­rkning siden samlet permisjons­tid går ned. Altså at familien samlet sett kommer til å ta ut kortere permisjon med barnet første leveår. Det er å undergrave en god ordning, sier han.

– Skrinlegg tredelinge­n

Sandvik er også svaert kritisk til tredelinge­n, som han mener strider mot Helsedirek­toratets medisinske råd om amming.

– Pappaperme­n er viktig og riktig, men Stortinget har mistet grepet om virkelighe­ten med den nye tredelinge­n. Når det i tillegg nå viser seg at det i liten grad påvirker likestilli­ngen å frata mor muligheten for permisjon i åtte måneder etter fødsel, må partiene – inkludert mitt eget Arbeiderpa­rti – legge prestisjen til side og annullere tredelinge­n, mener han.

– For meg er det åpenbart stor forskjell på mor og far første leveår. Mor trenger selvfølgel­ig mer restitusjo­n etter en fødsel enn far, sier Sandvik

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? UTVIDET: Fedrekvote­n ble i juli utvidet til 15 uker som et ledd i en tredeling av foreldrepe­rmisjonen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK UTVIDET: Fedrekvote­n ble i juli utvidet til 15 uker som et ledd i en tredeling av foreldrepe­rmisjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway