Bergens Tidende

Syv ministre gikk, men May stå

- ELISABET SVANE elisabet.svanen@pol.dk NILAS HEINSKOU

Syv personer forlot den britiske regjeringe­n torsdag, og mange innad i det konservati­ve partiet forsøker å velte Theresa May. Men hun står fast på sitt.

For mer enn to år siden sto Theresa May utenfor det britiske parlamente­t og sa at hun ville bli Storbritan­nias neste statsminis­ter. Torsdag sto hennes største kritiker, den ultrakonse­rvative Jacob Rees-Mogg, på samme sted og krevde hennes avgang. Nå var det alvor, og ikke bare ord.

Samtidig kunne Statsminis­terens kontor fortelle BBC at Theresa May ikke hadde tenkt til å gi seg uten kamp – mistillits­forslag eller ei.

Stedet var St. Stephens kapell, like ved inngangen til det britiske parlamente­t.

Statsminis­ter Theresa Mays politiske liv ble torsdag satt under enda større press enn det tidligere har vaert. Og det sier litt. Bare i løpet av torsdag forlot enda en flokk med statsråder hennes regjering, og hun er blitt mer og mer isolert og presset av både remainere – de som ønsket at Storbritan­nia skulle bli i EU – og brexiteers – de mest hardnakked­e fortalerne for at Storbritan­nia skal ut av EU, koste hva det koste vil.

Mistillit

Under hele prosessen har May vaert i mindretall, og for å få mønstret flertall har hun den ene måneden blitt nødt til å støtte seg på remainers, og den neste måneden brexiteers. Det hele innenfor rammene av det konservati­ve partiet, støttet av det lille nordirske unionistpa­rtiet DUP. Og hele tiden under trusselen av å bli avsatt – en trussel som saerlig kommer fra brexiteer-fløyen, med tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg i spissen.

Inntil torsdag ettermidda­g ble det med trusselen, men like før klokken to ble det bekreftet at Jacob Rees-Mogg hadde levert inn sin mistillits­erklaering til den konservati­ve gruppelede­ren, Graham Brady. Seinere fulgte flere parlamenta­rikere Rees-Mogg.

Litt over halv tre gikk ReesMogg ut av St. Stephens kapell og avviste at han hadde satt i gang et kupp mot Theresa May.

– Et kupp er når man bruker ulovlige metoder. Dette er helt etter regelboken, sa Jacob ReesMogg.

Han må imidlertid ha 47 av sine partifelle­r i parlamente­t med seg før man kommer til en mistillits­avstemning i den konservati­ve partigrupp­en som teller 315 medlemmer. Rees-Mogg håper nå at disse 47 vil melde seg i løpet av de neste dagene.

Om det skal komme til en mistillits­avstemning om Theresa Mays mandat må hun ha 158 medlemmer av den konservati­ve parlaments­gruppen – halvparten av de konservati­ve parlamenta­rikerne – med seg for å komme seirende ut. Det er et oppnåelig flertall, og om hun vinner en slik avstemning sitter hun trygt i de neste tolv månedene, skriver The Guardian.

Uoverkomme­lig?

Noe helt annet er å sikre et flertall for hennes Brexit-avtale. Her trenger hun 320 stemmer for å danne flertall, og på det nåvaerende tidspunkte­t ser det ut som en uoverkomme­lig oppgave.

Få minutter før Jacob ReesMogg trådte frem hadde Theresa May forlatt parlamente­t etter en tre timer lang Brexit-debatt. Debatten var ganske ensidig, da det kun var May og ytterst få andre som snakket til Brexitavta­lens fordeler, mens resten av parlamente­t stilte seg kritisk til avtalen. Hele 58 minutter gikk før noen reiste seg for å støtte sin statsminis­ter og partileder. Det var den konservati­ve Peter Bottomly.

Ellers var melodien den samme hele veien gjennom debatten: Avtalen er dødfødt, og Theresa May bør enten gå tilbake til forhandlin­ger med EU – slik mange av de konservati­ve vektla – eller utskrive en ny folkeavste­mning, slik mange av Labours parlamenta­rikere ga til orde for.

«Min aerverdige venn»

Før han gikk inn til sine allierte i den sterkt EU-kritiske ERGgruppen, European Research Group, tok Jacob Rees-Mogg ordet og tiltalte Theresa May som seg hør og bør i det britiske parlamente­t: «min korrekte, aerverdige venn».

«Og hun er i hvert fall aerverdig», sa Rees-Mogg, før han beskyldte henne for å lyve om tollunione­n, om å ivareta britiske interesser og om Storbritan­nias fremtidige forhold til EU-domstolen.

– Hva min aerverdige venn sier og hva min aerverdige venn gjør er ikke lenger det samme, var Rees-Moggs avskjedssa­lutt til May.

Theresa May var ikke overrasken­de uenig, og forsvarte seg og sin avtale gjennom de tre timene med debatt. Helt overordnet sto hun altså fast på den samme beskjeden som hun også ga seint onsdag kveld, da hun kom ut fra statsminis­terboligen i 10 Downing Street for å fortelle pressen at valget sto mellom hennes avtale, ingen avtale eller ingen Brexit, og at regjeringe­n dermed hadde gått med på at det første alternativ­et var å foretrekke. I ordene «ingen Brexit» ligger det en ny britisk folkeavste­mning, som mange briter håper på og demonstrer­er for. En folkeavste­mning som kan innebaere at britene ønsker å bli i EU om et flertall stemte for det.

Avviser ny avstemning

Meningsmål­ingene viser fortsatt veldig sprikende spådommer om hva en slik folkeavste­mning vil ende med, og tiden for å arrangere en slik avstemning er uansett i ferd med å renne ut. May har dessuten slått fast flere ganger at en slik avstemning ikke kommer på tale.

– Vi har hatt en folkeavste­mning, og et flertall stemte for å forlate EU, sa hun i parlamente­t torsdag, og henviste til andre EU-land som har hatt liknende folkeavste­mninger.

– Her har befolkning­en (i Storbritan­nia, red.anm.) opplevd at om de ikke stemte som EU ville, så skal man stemme om igjen. Det vil jeg ikke gå med på, sa hun.

Brussel er klar

I Brussel var Brexit-avtalen også det helt store samtaleemn­et torsdag, og byens diplomater forbereder seg på intense forhandlin­ger i de kommende dagene, før de øvrige 27 EUlandene eventuelt skal gi sin tommel opp under et ekstraordi­naert toppmøte i neste uke. Også her ble det stilt spørsmål til avtalen – blant annet om det

 ??  ?? Theresa May forsvarte seg og sin avtale gjennom tre timer med debatt i det britiske parlamente­t i går.
Theresa May forsvarte seg og sin avtale gjennom tre timer med debatt i det britiske parlamente­t i går.
 ??  ?? MARATONDEB­ATT:
MARATONDEB­ATT:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway