Bergens Tidende

«Sjefen min henger meg ut foran de andre. Hva gjør jeg?»

-

Fortvilet 46-åring har sett medarbeide­re bli sykmeldt på grunn av det han oppfatter som mobbing fra sjefen.

Jeg byttet jobb for to år siden og jobber nå som mellomlede­r i det offentlige.Jobben var veldig spennende i begynnelse­n, men så fikk jeg en ny leder som oppfører seg meget uetisk og gjør ting jeg mener er på kanten til å vaere lovstridig. Jeg har sett hvordan medarbeide­re blir sykmeldt på grunn av denne lederen og hørt historier fra dem som jeg først ikke trodde på – men som jeg nå forstår er sanne.

All denne mobbingen og de uetiske handlingen­e skyldes lederstile­n til min sjef. Hun omgir seg med jamenneske­r, innrømmer aldri at hun tar feil og blir rasende når jeg kommentere­r disse tingene. Gradvis har jeg mistet ansvar og interessan­te arbeidsopp­gaver, og nå begynner jeg selv å tvile på min kompetanse. Jeg har flere ganger tatt opp dette med min sjef, og nå allierer hun seg mot meg og har begynt å henge meg ut overfor de andre. Jeg føler god støtte i mine kolleger, men ingen tør å stå opp for meg.

Jeg sover ikke om natten, og legen min vil sykmelde meg, men selv vil jeg gjerne varsle om dette for å forhindre at flere skal lide. Men etter å ha hørt om at mange advares mot å varsle, er jeg redd for at det blir for tøft for meg. Hva synes du jeg bør gjøre?

Fortvilet 46-åring

Jobbeksper­ten: Egentlig burde en jurist svare deg på spørsmålet, men her er noen tanker fra mitt ståsted hvor jeg ofte har hørt tilsvarend­e historier.

Det sitter utvilsomt en del mennesker i lederposis­joner som burde vaert fjernet. De klamrer seg til stillingen­e sine og kan ødelegge gode og konstrukti­ve miljøer på relativt kort tid.

Lederen du omtaler vil selvsagt prøve å bli kvitt deg. Du er blitt et uroelement, og dermed truer du hennes posisjon. Hun ser sikkert ikke egne feil, og motstand vil hun ikke ha.

Det er arbeidsgiv­ers ansvar å sørge for åpenhet og god intern kommunikas­jon i virksomhet­en. Arbeidsgiv­er skal bidra aktivt til at ytringsfri­het og varsling blir en naturlig del av virksomhet­ens arbeidsmil­jø.

Hvis du velger å varsle, er det viktig at du har konkrete bevis på de kritikkver­dige forholdene. Fremskaff eposter fra din leder, vitner til utsagn hun har hatt og notater du har gjort. Ofte blir det ord mot ord, og da er det viktig å vaere konkret og etterrette­lig.

Som varsler får du mange fiender i ledelsen og i

«hoffet» rundt den.

Påstander om kritikkver­dige forhold kan vaere en belastning både for den eller dem det varsles om, for virksomhet­en og kolleger – samt miljøet på arbeidspla­ssen.

Ditt arbeidsste­d skal ha utarbeidet rutiner for intern varsling, og du må varsle i henhold til dem.

Det anbefales derfor at du søker rådgivning hos din tillitsval­gte, Arbeidstil­synet eller advokat før du levere en skriftlig varsling. Du må da vaere sikker på at du har grunnlag for kritikken, vite hvordan du går frem og hvem du skal si fra til og ikke minst ha gode støttepers­oner rundt deg.

Gjengjelde­lse mot arbeidstak­er som varsler, eller som på andre måter gir til kjenne at han eller hun planlegger eller vurderer å varsle, er lovstridig. Arbeidstak­er må likevel tåle saklige motargumen­ter eller motbevis knyttet til de kritikkver­dige forholdene.

Vennlig hilsen Mette Manus

 ??  ?? Mette Manus
Mette Manus

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway