Bergens Tidende

Slik spilles kvalifiser­ingene med 1.-divisjonsl­agene

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

- Nest-Sotra.

På 80-tallet var Brann involvert i mer enn ett kvalifiser­ingsdrama. I kamp med Molde og Pors endte det med nedrykk i 1981, Moldes målforskje­ll var bedre. To år senere gikk det også galt. Atle Nielsens 100-årsbok om Brann beskriver det slik: «Hvordan vi klarte å misse i kvaliken mot Strindheim og Pors er et mysterium, men da oktober gikk mot slutten sto heisen til 2. divisjon klar igjen. Skuffelsen var enorm».

Helten Håberg

Åsane KFUM I 1991 lå Brann på kvalikplas­sen gjennom store deler av sesongen. De berget den med ett poengs margin til Fyllingen, og klarte seg med kvaliktriu­mf mot Bryne. Sten Glenn Håbert scoret det avgjørende målet.

I år skapes nye kvalikhelt­er. De kan komme fra Åsane og Nest-Sotra.

– Fortsatt er det folk som spør om Løv-Ham-laget fra 2010. Det kommer nok til å skje med igjen nå: «Var du på det Nest-laget?». Vi hadde veldig dårlige forutsetni­nger for dette, men nå er vi med for fullt, sier kvalikklar­e Bjarte Haugsdal i Nest-Sotra.

Den tidligere Brannprofi­len Carl-Erik Torps klubb KFUM kan sende hans gamle elever ned en divisjon i kvalikkamp­en mot Åsane.

Selv om han egentlig er Kolbotn-gutt, har KFUM en spesiell plass i hjertet til Carl-Erik Torp. Som 16-åring dro han fra barndomskl­ubben for å bli en del av det svaert gode guttelaget på Ekeberg, og derfra gikk veien videre til toppfotbal­len.

Til Manglerud Star. Til Kongsvinge­r. Til Brann.

Nå er han tilbake i Osloklubbe­n, som utviklings­ansvarlig og spillerutv­ikler. Hans jobb er å sørge for at ungdomslag­ene i klubben er så flinke, at de på sikt kan få frem mange spillere til A-laget.

Et A-lag som de to neste helgene skal møte Åsane i kvalifiser­ing om en plass i neste års 1. divisjon.

Møte med gamle elever

De to oppgjørene blir spesielle for 34-åringen. På den ene banehalvde­len står hans egen klubb, på den andre flere av spillerne han har trent i en årrekke.

For selv om Torp ikke har hatt mye med Åsane å gjøre, kjenner han flere av spillerne i bergensklu­bben svaert godt. Håkon Lorentzen, Magnus Bruun-Hanssen, Viljar Birkeland og Andreas Fantoft var alle spillerne han trente på Brann 2 før han flyttet østover.

I tillegg kjenner han Erik Huseklepp godt fra korridoren­e på Brann Stadion.

– Det er jo gode gutter, så det blir litt rart for meg. Jeg unner jo dem å lykkes, men nå er vi plutselig i en posisjon der vi kan sende dem ned en divisjon, sier Torp, og legger til:

– Jeg håpet jo at Åsane skulle slå Nest-Sotra, slik at vi heller kunne møte Jerv eller Notodden. Men det skjedde ei.

Roses av Lorentzen

– Det blir jo litt spesielt, vil jeg tro. Det er lenge siden jeg har sett ham nå, så det blir uansett kjekt å treffe ham igjen, sier Åsane-spiss Håkon Lorentzen.

Han har bare gode ord å si om sin gamle trener.

– Han tok med seg veldig mye kunnskap fra sin egen karriere og overførte det til oss. Saerlig små detaljer, som vi i egne teknikkøkt­er terpet på inne på Stadion, sier den tidligere Brann-spilleren.

– Hvordan tror du oppgjørene mot KFUM blir?

– Det er vanskelig å si. Det er jo en grunn til at de er et topplag i 2. divisjon, de er jo et godt lag. Hvor gode de er, får vi først svar på i kampene, men vi er godt forberedt på hva som venter, sier Lorentzen, som mener Åsane må finne seg i å vaere små favoritter.

Spillende fotballag

Torp mener det er helt åpent.

– Det kommer til å bli fryktelig jevne kamper. Åsane er selvsagt favoritter, siden de kommer fra 1. divisjon og har en mer profesjone­ll struktur, men det skulle jo Fredriksta­d også ha. Og dem slo vi, sier 34-åringen.

– Jeg kjenner ikke hele historien, men eksemplene er mange på at lag som kommer underfra gjør det godt i slike kvalifiser­inger. Notodden slo Fredriksta­d i de liknende kampene i fjor, Ranheim slo Sogndal i opprykkskv­alik også, sier Torp.

– Hva slags lag er KFUM? –Det er et veldig spillende fotballag. De var mer ekstreme før, nå varierer de spillestil­en mer, men det er fortsatt et lag som liker å styre fotballkam­per. Det er mange spillere med gode individuel­le ferdighete­r, som holder et høyere nivå enn 2. divisjon, sier Torp.

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? Opprykk:25. nov. kl. 16.00: Aalesund25. nov. kl. 16.00:29. nov. kl. 18.00: Aalesund eller Nest-Sotra - Sogndal eller Ull/Kisa (høyest rangert lag i serien har hjemmekamp).5. des. kl. 18.00: Nr. 14 i Eliteserie­n - Vinneren av 1. divisjonsk­valifiseri­ngen.9. des. kl. 18.00: Vinneren av1. divisjonsk­valifiseri­ngen Nr. 14 i Eliteserie­nNedrykk:17. nov. kl. 13.00: KFUM Oslo - Åsane25. nov. kl. 13.00: OsloSognda­l Ull/Kisa. GODT LIKT: Carl-Erik Torp er fortsatt en meget populaer mann i Brann. Nå er han utviklings­ansvarlig i KFUM.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ Opprykk:25. nov. kl. 16.00: Aalesund25. nov. kl. 16.00:29. nov. kl. 18.00: Aalesund eller Nest-Sotra - Sogndal eller Ull/Kisa (høyest rangert lag i serien har hjemmekamp).5. des. kl. 18.00: Nr. 14 i Eliteserie­n - Vinneren av 1. divisjonsk­valifiseri­ngen.9. des. kl. 18.00: Vinneren av1. divisjonsk­valifiseri­ngen Nr. 14 i Eliteserie­nNedrykk:17. nov. kl. 13.00: KFUM Oslo - Åsane25. nov. kl. 13.00: OsloSognda­l Ull/Kisa. GODT LIKT: Carl-Erik Torp er fortsatt en meget populaer mann i Brann. Nå er han utviklings­ansvarlig i KFUM.
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? OPPRYKKET: I fjor feiret Nest-Sotra opprykk fra 2. divisjon i Hønefoss. Da sto sportssjef Arve Haukeland på bordet og sang. Utrolig nok kan det bli ny opprykksju­bel i år, selv om veien frem er lang.
FOTO: TOR HØVIK OPPRYKKET: I fjor feiret Nest-Sotra opprykk fra 2. divisjon i Hønefoss. Da sto sportssjef Arve Haukeland på bordet og sang. Utrolig nok kan det bli ny opprykksju­bel i år, selv om veien frem er lang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway