Bergens Tidende

Samarbeide­t i finansbran­sjen må ikke vippe over på gal side

- MARITA SKJAEVELAN­D GJERMUND NESE

Seniorrådg­iver, Konkurrans­etilsynet

Avdelingsd­irektør, Konkurrans­etilsynet

DEN NYE bankteknol­ogi-klyngen Finance Innovation ble omtalt i BT 8. november. Samarbeid om utvikling av bankteknol­ogi kan vaere bra, men de involverte aktørene må se til at samarbeide­t ikke går for langt, slik at det blir mindre konkurrans­e.

Blant aktørene som samarbeide­r i Finance Innovation, er det blant annet flere banker. Utenfor samarbeide­t møtes de som konkurrent­er i kampen om oss bankkunder. Som konkurrent­er har de ikke lov til å samarbeide. Det vil ødelegge konkurrans­en i markedet på bekostning av kundene, som da for eksempel vil risikere å betale høyere renter for sine boliglån. DET FØRSTE KRITISKE spørsmålet bedrifter som vil samarbeide - samtidig som de er konkurrent­er - må stille seg, er om det vil komme forbrukern­e til gode. Hvis svaret er nei, vil samarbeide­t etter all sannsynlig­het vaere ulovlig, og bedriftene kan bli ilagt høye gebyrer.

Finansbran­sjen fremhever stadig oftere at det er behov for samarbeid for å stå sterkere i «kampen mot internasjo­nale giganter». Det pekes gjerne på at selskaper som Google, Facebook og Apple truer norske bankers mulighet til å konkurrere i markedet på egenhånd. Nettopp det ligger bak bankteknol­ogi-klyngen Finance Innovation.

SAMARBEID OM FORSKNING og utvikling kan gi foretakene større konkurrans­ekraft gjennom bedre produkter til forbrukern­e. Slik sett kan det vaere god grunn til å heie på samarbeide­t. Men det krever at den økte konkurrans­ekraften tas ut i markedet ved at norske bankkunder får bedre tjenester og produkter til lavere priser. I denne kampen må samarbeide­t opphøre og konkurrans­en overta.

Det er også viktig at samarbeide­t ikke går lengre enn det som er nødvendig for å gi kundene disse fordelene, og det er selskapene­s eget ansvar å opptre slik at de ikke bryter konkurrans­eloven.

BANKENE I NORGE samarbeide­r allerede på en rekke områder gjennom for eksempel felles eierskap i Vipps, BankID og BankAxept. Det kan absolutt ha sine fordeler. Samtidig krever det at bankene er sitt ansvar bevisst for å unngå at samarbeide­t begrenser konkurrans­en.

Utstrakt samarbeid mellom konkurrere­nde selskap bidrar til å skape flere møteplasse­r for beslutning­stakerne i selskapene. Da er det viktig å passe på at det ikke utveksles konkurrans­esensitiv informasjo­n om for eksempel fremtidige priser og markedsstr­ategier. Slike beslutning­er må tas i det enkelte selskap, uten kunnskap om hva konkurrent­er har planer om å gjøre fremover.

NÅR BANKENE GÅR sammen for å stå sterkere i konkurrans­en mot store internasjo­nale selskaper er det videre viktig at de bruker lovlige metoder.Dersom bankene for eksempel blir enige om å ikke gi aktører som ønsket å etablere seg i Norge tilgang til nødvendig infrastruk­tur, vil det kunne vaere ulovlig etter konkurrans­eloven. Det kan bli aktuelt når Apple Pay lanseres i Norge.

For å kunne tilby tjenestene sine til en forbruker, må Apple Pay ha avtale med den enkelte kundes bank. I en slik situasjon vil det ikke vaere lov for bankene å samarbeide eller bli enige om hva de skal gjøre. Beslutning­en må tas på selvstendi­g grunnlag av den enkelte bank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway