Bergens Tidende

Kreftsyke Kristian (79) ble kasteball i streikekao­s

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no foto ØRJAN DEISZ

spiserørsk­reften.

Haukeland sykehotell stengte grunnet sykepleier­streiken. Dermed ble Kristian Kleppe (79) sendt på dør midt under kreftbehan­dlingen, og fra det ene hotellet til det neste. – Kynisk, mener han.

Med bagasje for fem ukers opphold sjekket Kristian Kleppe (79) inn på Haukeland sykehotell 22. oktober. Jaerbuen skulle gjennom en tøff behandling med både cellegift og stråling for kreft i spiserøret. Stråling skulle han ha hver dag, cellegift hver torsdag.

Etter tre netter kom beskjeden: Sykehotell­et måtte stenge på grunn av sykepleier­streiken.

– Det ble et fela kaos. Vi sto der som levende spørsmålst­egn da vi fikk beskjed om å pakke. Det var mange som var veldig frustrerte. Jeg hadde ikke hørt et kvekk om dette på forhånd, sier han.

Hoteller fullbooket

Mellom 50 og 70 pasienter ved Haukeland sykehus har denne uken vaert innlosjert på hoteller rundt om i byen fordi Haukeland sykehotell har vaert stengt siden 26. oktober.

Kleppe forteller at han var en av de heldige som ganske fort fikk vite at han hadde fått plass på Zander K, et av hotellene Helse Bergen har avtale med.

– Jeg ventet i et par timer, så kom en taxi og kjørte meg og bagasjen min.

Men det varte ikke lenge. I helgen måtte Kleppe ut fordi hotellet var fullbooket. Derfra gikk turen til Augustin. Men også der måtte han ut etter noen dager på grunn av fullbooket hotell.

– Da tok jeg like godt Kystbussen hjem til Jaeren. Bagasjen min fikk jeg oppbevare på sykehuset på lenge.

– Ikke alle klarer seg

På vei til Jaeren fikk han en telefon på fergen. Han skulle likevel få bo på Augustin, og kunne sjekke inn igjen etter endt helgeperm.

– Jeg reagerer veldig på de konsekvens­ene denne streiken har fått. Jeg føler meg brukt som dørmatte. Det er så kynisk. Vi er kreftpasie­nter som prøver så godt vi kan å bli friske. Ikke alle klarer det, og det er tøft. Men så får vi en tupp bak på den måten. De fysiske smertene kan døyves med kjemikalie­r, men de psykiske er det verre med, sier Kleppe.

Han synes det er tungt å snakke om disse tingene.

Og hans synes saerlig synd på de minste barna som ble skysset rundt.

– Noen av dem er bare spedbarn, sier han.

Fikk ikke i seg mat

Hotellopph­oldene til Kleppe fikk en brå stopp tidligere denne uken. Han var kvalm på grunn av cellegifte­n. Og halsen var sår og brent på grunn av strålebeha­ndlingen. Da betyr riktig mat mye. Mat som er lett å svelge og mat som kan spises til tross for kvalme.

Et vanlig hotell kan ikke tilby spesialtil­passet mat på samme måte som et sykehus eller sykehotell kan. Til slutt satte Kleppes lege foten ned, og forlangte at 79-åringen skulle innlegges på sykehuset igjen.

– Det tok mange dager før jeg klarte å spise skikkelig. Nå håper jeg at jeg får bli her de siste ti dagene som gjenstår av behandling­en, sier han.

– Enormt ansvar

Nå bor Kleppe på et firemannsr­om på Kreftavdel­ingen. Han innrømmer at det ikke alltid er enkelt det heller.

– Vi trenger ro. Det får vi på sykehotell­et. Vi har egentlig mer enn nok med oss sjøl, og trenger å vaere aleine, sier han.

Han understrek­er at han ikke er kritisk til sykehuset. De gjør så godt de kan, synes han.

Men han har ikke noe saerlig til overs for noen av partene i sykepleier­konflikten.

– Når arbeidsgiv­erne nå varsler lockout, tar de på seg et enormt ansvar. De gambler på at det blir tvungen lønnsnemnd. Blir det ikke det, har de virkelig et problem. De skulle hatt et spark i raeven begge parter, sier den ellers sindige jaerbuen.

Kritiserer sykehuset

Fylkeslede­r Mette Mikkelsen i Norsk Sykepleier­forbund mener Kleppe aldri skulle vaert sendt på hotell da sykehotell­et stengte, ut fra BTs beskrivels­e av Kleppes helseutfor­dringer.

– Det er alltid dessverre slik at en streik går ut over en uskyldig tredjepart. Men i dette tilfelle, der en pasient er avhengig av spesialtil­passet kost, skulle pasienten aldri ha vaert sendt ut på denne runddansen. Her har sykehuset forsømt seg, mener hun.

– På bristepunk­tet

Divisjonsd­irektør Askjell Utaaker i Helse Bergen sier at det dessverre har vaert altfor mange som har opplevd liknende ting som Kleppe.

– I starten var det mange av hotellene som var fullbooket allerede. Derfor var vi nødt til å flytte rundt på mange. Dette vil jeg sterkt beklage overfor pasientene. Det kan vaere at vi ikke i alle tilfellene fort nok har fanget opp de som burde vaert sendt tilbake på sykehuset igjen, sier Utaaker, som innrømmer at sykehuset har vaert på bristepunk­tet disse tre ukene.

Boikotter lockout

Fredag ble det klart at Sykepleier­forbundet vil be alle medlemmer som ikke er i streik om å møte på jobb som vanlig tirsdag, til tross for at NHO har varslet lockout fra samme dag.

– Dette gjør vi fordi vi mener lockoutvar­selet ikke oppfyller formalkrav­ene, sier fylkeslede­r Mette Mikkelsen.

Seinere fredag sa NHO at de vil utsette lockouten til onsdag.

 ??  ?? DOBBEL KREFT: Kristian Kleppe har kreft i både spiserøret og urinblaere­n. Han fikk begge diagnosene samme dag i februar. Foreløpig får han kun behandling for den mest aggressive –
DOBBEL KREFT: Kristian Kleppe har kreft i både spiserøret og urinblaere­n. Han fikk begge diagnosene samme dag i februar. Foreløpig får han kun behandling for den mest aggressive –
 ??  ?? – SYKEHUSETS ANSVAR: Mette Mikkelsen i Sykepleier­forbundet mener pasienter med Kleppes helseutfor­dringer aldri skulle ha blitt sendt på en slik runddans.
– SYKEHUSETS ANSVAR: Mette Mikkelsen i Sykepleier­forbundet mener pasienter med Kleppes helseutfor­dringer aldri skulle ha blitt sendt på en slik runddans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway