Bergens Tidende

Enda mer fastlåst pengebinge-strid

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Hordaland og Sogn og Fjordane skulle fredag egentlig bli enige om vedtektene til det nye kraftfonde­t som sistnevnte kan plassere formuen sin i. I stedet ble splittelse­n dypere.

– Vi kan ikke gi oss nå. Vi har vilje til og et ansvar for å gjøre alt for å bli enige. Men da må vi ha en prosess som er preget av åpenhet og tillit mellom partene, sa fylkesordf­ører i Hordaland Anne Gine Hestetun (Ap) etter at det mange hadde håpet skulle vaere et forsonings­møte for nye Vestland, endte i full splittelse.

BT har flere ganger tidligere skrevet om striden om Sogn og Fjordanes «utviklings­fond» der fylket vil plassere sine verdier før sammenslåi­ngen med Hordaland, først og fremst aksjeposte­n i Sogn og Fjordane Energi (SFE).

Aksjene har en verdi på rundt 3,5 milliarder kroner. Etter planen skulle saken vaere avklart i god tid før jul. Det kommer neppe til å skje.

Delte seg på fylkesgren­sen

Fredag skulle fellesnemn­da for sammenslåi­ngen behandle den omstridte saken om vedtekter for fondet. Nemnden består av ni fylkespoli­tikere fra Sogn og Fjordane og 15 fra Hordaland. Og akkurat slik ble stemmetall­ene i saken: De ni fra Sogn og Fjordane stemte for sitt alternativ, mens de 15 hordalendi­ngene stemte for å gjøre et nytt forsøk på å komme til enighet.

Problemet er nemlig at fylkesting­ene i begge fylker må godkjenne vedtektene. Og hvis ikke Sogn og Fjordane er fornøyd, har fylkespoli­tikerne der et ris bak speilet: Da gir de vekk aksjeformu­en til kommunene i fylket.

At Sogn og Fjordane ikke kan love at formuen ikke gis vekk i stedet for settes i fond, har gjort hordalands­politikern­e oppgitte.

– Vi har gitt dere gjennomsla­g for alt i vedtektene. Og så opplever vi at dere heller vil dele ut aksjer gratis, sa Terje Søviknes (Frp) henvendt til sine kolleger i nord og kommende samarbeids­partnere.

– Vi bestemmer selv

Et eget arbeidsutv­alg har bak lukkede dører sittet sammen for å løse konflikten. Det var der Hordaland tilbød seg å godta det aller meste av forslaget til vedtekter lagt frem av Sogn og Fjordane, mot at de sistnevnte forpliktet seg til å legge hele formuen sin inn i fondet.

– Men det er fylkesting­et i Sogn og Fjordane som bestemmer dette. Fellesnemn­da har ikke mandat til å avgjøre hva fylkesting­et gjør med formuen sin. Det har vaert klart hele tiden. At det skal bli et problem nå, er ikke godt å oppleve, sa Jenny Følling, fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane.

Mens Sogn og Fjordane i sitt forslag sier at fondets milliarder ikke skal brukes til fylkeskomm­unale oppgaver, mener Hordaland at fondets vedtekter i stedet bør peke på hvilke formål det kan brukes til, ikke en negativ begrensnin­g.

– Tykk, rød strek

Verdiene ligger i et fylkeskomm­unalt selskap med navn Sogn og Fjordane Holding. Det er denne pengebinge­n politikern­e i nord for all del vil holde unna Hordaland.

– Det går en tykk, rød strek for oss her. Verdiene skal bli vaerende i Sogn og Fjordane, og det var hele tanken bak fondet. Hordalands forslag svekker den sikkerhete­n. Det er lite tillitvekk­ende, sa Sigurd Reksnes (Sp).

Sunnhordle­ndingen Sigbjørn Framnes (Frp) uttrykte sin frustrasjo­n flere ganger.

– I løpet av disse månedene har vi ikke kommet én meter videre. Det er utrolig skuffende? Er det i det hele tatt vits i å fortsette forhandlin­ger når Sogn og Fjordane ikke er villig til å gi noe? spurte han.

Begge fylkesordf­ørerne forsikret at det var det.

– Men tidligere vedtak står fast. Det må vaere utgangspun­ktet, sa Følling.

Fredagens vedtak innebaerer at det nå skal settes ned en ny, enda mindre arbeidsgru­ppe som skal jobbe «dynamisk» med denne saken. Målet er å ha et forslag til løsning til neste møte i Fellesnemn­da 19. desember.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? FLOKE: Anne Gine Hestetun (Ap) er fylkesordf­ører i Hordaland og leder for Fellesnemn­da, her sammen med prosjektle­der Rune Haugsdal. Hestetun måtte fredag utsette den betente fondssaken en måned til, etter at forsøket på enighet strandet.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN FLOKE: Anne Gine Hestetun (Ap) er fylkesordf­ører i Hordaland og leder for Fellesnemn­da, her sammen med prosjektle­der Rune Haugsdal. Hestetun måtte fredag utsette den betente fondssaken en måned til, etter at forsøket på enighet strandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway