Bergens Tidende

Håkan og Jenny er blant de heldige som har senger på nattoget

Det finnes bare 20 sovevogner i hele Norge, og kupeene blir fort utsolgte. SV krever at regjeringe­n kjøper inn flere vogner.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Vi bestilte for en måned siden, sier Jenny Hognestad, som vi treffer på perrongen like før nattoget har avgang.

eSammen med Håkan Hjorthaug skal hun hjem til Oslo. De to er blant de heldige som har sikret seg de 45 sovekupeen­e som finnes på toget. Resten må sitte.

Mange togpassasj­erer som ønsker å sove seg frem til Oslo eller Bergen på nattoget får nemlig meldingen «NSB Sove utsolgt» når de prøver å bestille kupé, saerlig i helgene.

Maks 90 senger

Denne uken var for eksempel både torsdag, fredag og søndag utsolgt da BT testet, selv om november normalt er lavsesong på Bergensban­en. Mange seter var ledige, men ingen sovekupeer.

Det finnes nemlig kun 20 sovevogner i hele Norge, og de må fordeles på de fire streknin- gene som har nattog: Bergensban­en, Sørlandsba­nen, Dovrebanen og Nordlandsb­anen.

Denne avgangen med Bergensban­en har tre sovevogner, med 15 kupeer i hver. Det betyr at det maksimalt er 90 personer som får sengeplass. Men siden det ikke er mulig å dele kupe med ukjente lenger, er det bare én person i mange av kupeene.

Statistikk fra NSB viser at sovevognen­e på Bergensban­en har et belegg på 75–80 prosent året gjennom. Enda fullere er det på Dovrebanen, der belegget er 90–95 prosent.

– Sprengt kapasitet

– Det betyr jo at kapasitete­n i realiteten er sprengt mange netter. Vi har fått mange henvendels­er fra folk som fortviler over at det er så vanskelig å få tak i sovekupeer, sier stortingsr­epresentan­t Arne Naevra, som sitter i Transportk­omiteen for SV.

Likevel sa NSBs kommunikas­jonssjef Gina Scholz til Adresseavi­sen i sommer at det ikke var store utfordring­er med tilgang til plasser.

 ??  ?? KNAPT GODE: Håkan Hjorthaug og Jenny Hognestad har sikret seg kupé på nattoget. – Vi tar tog fordi det er fint og miljøvennl­ig. Det er bra det er populaert, men dumt at ikke alle får p
KNAPT GODE: Håkan Hjorthaug og Jenny Hognestad har sikret seg kupé på nattoget. – Vi tar tog fordi det er fint og miljøvennl­ig. Det er bra det er populaert, men dumt at ikke alle får p

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway