Bergens Tidende

Blir trygg av å vaere på topp fra start

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no PÅL STRANDE GAMLEMOEN NTB

Han fulgte sin erkerival på de første hundre meterne. Dermed lå veien åpen til seier i sesongåpni­ngen på 500 meter. Det holdt - med fire hundredele­rs margin.

I par med erkerival Pavel Kulizjniko­v, verdensrek­ordholdere­n som har gått lynraskt i oppkjøring­en til årets sesong, var hele skøyteverd­enen nysgjerrig på hvordan Håvard Holmefjord Lorentzen kom til å gå.

Som regjerende olympisk mester og verdensmes­ter var han storfavori­tt. Ville han takle forventnin­gene?

Svaret kom på isen i Obihiro fredag. Og svaret var ja. Han vant 500-meteren i Japan.

– På 500 meter er det vanskelig å forvente noe som helst, for det er så mange som går fort. Det er ingen klare favoritter, så jeg ser ikke på dette som en favorittse­ier heller, sier 26-åringen til Bergens Tidende.

God åpning

Lorentzen, som normalt har vaert «treg» i starten, fulgte sin russiske makker på de første

100 meterne, og etter vekslingss­iden var de omtrent helt likt. I siste indre passerte bergensere­n Kulizjniko­v og på oppløpet holdt han stand.

Fana-løperen gikk i mål på tiden 34,73, fire hundredele­r foran parkamerat­en. Det holdt til en foreløpig ledelse.

– Jeg er fornøyd med de første

100 meterne, og veldig fornøyd med runden som fulgte, sier Lorentzen.

I siste par jaktet japanske Tatsuya Shimana ledertiden, men han maktet ikke å slå den. Han gikk inn til en tredjeplas­s,

13 hundredele­r bak. Dermed kunne Lorentzen juble for seier på første forsøk denne sesongen.

– Fortsatt verdens beste

NRKs skøyteeksp­ert, Even Wetten, lot seg imponere av Lorentzens løp. Saerlig den gode åpningen, en fase av løpet han normalt har slitt med på 500 meter.

– Han ser ut til å vaere bedre på de første 100 meterne enn han noen gang har vaert. Han er blitt kvikkere, rappere og mer aggressiv. Han er blitt en fullverdig sprinter, og ser ut til å vaere verdens beste også denne sesongen, sa ekspertkom­mentatoren under NRKs sending.

Det er fortsatt for tidlig å si, men at Lorentzen er blitt bedre på de første 100 meterne, er det ingen tvil om.

– Jeg er blitt mer stabil på de første 30–40 meterne. Isen er ikke den raskeste her, så med bedre forhold tror jeg at jeg vil vaere i stand til å ligge stabilt på 9,7 på de første 100 meterne. Så lenge ingen finner på noe sprøtt utover i sesongen, skal det vaere godt nok med den sisterunde­n jeg har, sier den regjerende olympiames­teren.

Ikke mett

Og det lover godt for løpene fremover. Allerede lørdag venter en ny 500 meter, mens han søndag skal gå 1000-meteren.

– Hvor stor er betydninge­n av å åpne med seier?

– Jeg merket i fjor, da jeg også vant det første løpet, at det gir trygghet og selvtillit å vaere i toppen fra start. Og selvtillit­en funker jo tydeligvis utover i sesongen også, sier Lorentzen.

Men nå er han ingen outsider, slik han var i fjor. Han er mannen alle vil slå, mannen nordmenn forventer skal vinne.

– Jeg føler jeg har taklet presset greit. Med gode prestasjon­er kommer forventnin­ger, men jeg vil heller ha forventnin­ger enn å ende midt på resultatli­sten. Jeg håper jo å kunne gi skøytespor­ten mye publisitet fremover, sier han.

– Har det vaert vanskelig å motivere seg for en ny sesong etter å ha vunnet alt?

– Jeg føler meg ikke mett. Jeg går jo ikke så fort som jeg kan ennå. Det er fortsatt småting jeg kan forbedre, som starten min på 500 og avslutning­en på 1000. Den dagen jeg føler meg utlaert, skal jeg heller vurdere å kaste inn håndkleet, sier Lorentzen.

Bøkko på 10.-plass

På 500 meter for kvinner gikk Hege Bøkko, kjaeresten til Lorentzen, ut i andre par mot koreanske Kim Min-sun. Bøkko gikk inn på tiden 38,60 sekunder, noe som holdt til en foreløpig andreplass.

Da samtlige par hadde gått, var 27-åringen skjøvet ned til 10.-plass.

Regjerende olympisk mester på distansen, Nao Kodaira, vant på 37,49, en tid som var 1,11 sekunder foran den norske jenten.

 ?? FOTO: JAN OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? FORTSATT BEST: Håvard Holmefjord Lorentzen er tilsynelat­ende fortsatt verdens beste skøytespri­nter.
FOTO: JAN OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN FORTSATT BEST: Håvard Holmefjord Lorentzen er tilsynelat­ende fortsatt verdens beste skøytespri­nter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway