Bergens Tidende

Jeg har alltid gledet meg til å gå på jobb. Det har endret seg.

-

Styrer i Damsgård barnehage A/S tospråklig assistent, morsmålsla­erer eller andre ekstra ressurser.

ÅPNINGSTID­EN ER blitt lengre og lengre. Barna er i gjennomsni­tt åtte–ni timer daglig i barnehagen. Mange barnehager har derfor åpent ti timer eller mer, mens personalet­s arbeidstid vanligvis er på åtte timer – minus lunsjpause. Det vil si at alle assistente­r daglig jobber 2,5 timer mindre enn åpningstid­en.

Vaktplanen­e strekker de ansatte så godt utover dagen som mulig, men som i alle barnehager i det meste av landet betyr det at ansatte er alene med mange barn hver dag. Er det forsvarlig? DE ALLER FLESTE barnehager er langt fra bemannings­normen mesteparte­n av dagen, men rammeplane­n krever også at personalet planlegger det pedagogisk­e arbeidet. Pedagogene­s plantid på fire timer i uken bidrar til faerre voksne igjen til barna.

Loven sier at eier er ansvarlig for at bemanninge­n til enhver tid er forsvarlig. Men hva når barnehagea­nsatte og regjering ikke er enige om hva som er forsvarlig?

Sannheten om bemannings­situasjone­n må komme frem. Jeg er sikker på at de fleste forstår at for få gode voksne ikke er bra for barna. De tilbringer tross alt nesten all sin våkne tid i barnehagen­e.

Det er ikke bra for personalet daglig å oppleve å måtte avvise barn, ikke klare å dekke alles behov, vaere stresset og ofte ha dårlig samvittigh­et når man går hjem. En arbeidssit­uasjon som oppleves så belastende, fortjener ingen!

Hva når barnehagea­nsatte og regjering ikke er enige om hva som er forsvarlig? Sannheten om bemannings­situasjone­n må komme frem.

NÅR TIDLIG INNSATS er så viktig at Kunnskapsd­epartement­et holder et utdannings­politisk toppmøte om temaet i oktober i år, er det uforståeli­g at de ikke ser bemanninge­n i barnehagen­e som en del av tidlig innsats.

Nesten en hel generasjon barn opplever for liten voksenkont­akt gjennom de kritiske første årene, og de negative resultaten­e kan bli omfattende både for barnet selv, foreldrene og for samfunnet – blant annet i form av store, fremtidige økonomiske utgifter.

Jeg har alltid elsket yrket mitt, og alltid gledet meg til å gå på jobb. De siste årenes stress har endret dette. Jeg er like glad i barna og i mine ansatte, men kravene, ansvaret og rammene gjør at jeg ikke gleder meg like mye til å gå på jobb lenger. Barna, foreldrene og mine fantastisk­e ansatte fortjener derimot at jeg fortsetter kampen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? DÅRLIG SAMVITTIGH­ET: Det er ikke bra for personalet daglig å oppleve å måtte avvise barn, ikke klare å dekke alles behov, vaere stresset og ofte ha dårlig samvittigh­et når man går hjem, skriver innsendere­n.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX DÅRLIG SAMVITTIGH­ET: Det er ikke bra for personalet daglig å oppleve å måtte avvise barn, ikke klare å dekke alles behov, vaere stresset og ofte ha dårlig samvittigh­et når man går hjem, skriver innsendere­n.
 ??  ?? SABINE SCHEIDT
SABINE SCHEIDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway