Bergens Tidende

Dette skipet kan komme til å endre oppdrettsb­ransjen

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no foto MARITA AAREKOL

talentsats­inger for barn ned i niårsalder­en.

– Det er kanskje litt tidlig. Men når de som jobber med denne gruppen mener at det er en god idé, synes jeg vi bør prøve det ut. Vi snakker ikke om press eller tvang her. Tilbudet er helt frivillig. Foreldre kan velge å takke nei, sier han.

Warloe mener at den manglende satsingen på evnerike elever handler om et sterkt fokus på enhetsskol­en.

– Vi har brukt store ressurser på de elevene som trenger ekstra hjelp. Kanskje har mange tatt for gitt at de flinkeste skal klare seg selv. Men slik er det ikke alltid, sier han.

I år får 200 elever fra ulike kommuner i Hordaland ekstraunde­rvisning i realfag på VilVite. Alle er i alderen 13 til 19 år. Undervisni­ngen består av tre årlige samlinger som går over to dager. Det overordned­e målet er at elevene skal få faglige utfordring­er tilpasset sitt nivå og nye venner.

Det er opp til den enkelte skole å velge ut elever som får delta på opplegget. Det skjer ut fra en grundig instruks som professor Ella Idsøe har laget.

Hver samling har et tema som for eksempel kan vaere knyttet til programmer­ing, matematikk eller astronomi.

– Det er kjekt å ha så motiverte elever som dette. De stiller stadig spørsmål jeg ikke kan svare på. Samtidig er det stor variasjon i det faglige nivået. Derfor kan det vaere en utfordring å få fulgt opp alle. Vi forsøker å gi tilpasset opplaering til hver enkelt, sier Risa.

Lørdag ettermidda­g ble skipet døpt i Vågen.

Lørdag smelte sjampanjef­lasken inn i siden på «Norwegian Gannet». Båten har vakt oppsikt allerede før den ble døpt.

Om bord finnes en teknologis­k løsning som kan komme til å endre oppdrettsb­ransjen.

Laksebåten kan nemlig legge inn til hvilket som helst oppdrettsa­nlegg og gjennom et stort rør kan den suge laksen om bord. Der slaktes fisken og kjøles ned i sjøvann som holder minus 0,5 grader.

Tror på bedre kvalitet

– Dette er et helt spesielt skip. Vi kan ta fisken i merdene, kjøle den ned og frakte den frem til mottak. Slik hopper vi over mange ledd og laksen blir mindre stresset, forteller reder Kjell Haugland.

– Det kan få stor betydning for kvaliteten på fisken, sier han.

Anne Hvistendah­l fra Ocean Maritim DNB, var gudmor for båten.

– Dagen har vaert vellykket og det har vaert mye folk på besøk om bord i dag, sier Haugland.

Skipet kan frakte 1000 tonn laks pr. tur. Ambisjonen er at den første året skal suge opp 65.000 tonn fisk fra oppdrettsa­nleggene på Vestlandet.

Båten skal så frakte fisken til Hirtshals i Danmark, der laksen suges ut og inn i et nytt laksemotta­k på kaien. Her skal fisken pakkes for å sendes videre ut i verden.

Pris: Opp mot 500 mill.

Det er oppdrettss­elskapene Haugland Gruppen og Sekkingsta­d i Skogsvåg på Sotra som står bak nyskapning­en.

Eierne har tidligere uttalt til BT at båten vil gi betydelige miljøgevin­ster.

– Vi erstatter 53 trailere fullastet med laks. I tillegg spares enda 35 trailere med tomkasser til lakseslakt­eriene. I Hirtshals er det egen kasseprodu­ksjon i fabrikken. I sum innebaerer en full slaktebåt 85 faerre vogntog på smale norske vestlandsv­eier til Europa. Veiene blir tryggere og klimaet spares, sa Carl-Erik Arnesen i rederiet Hav Line til BT i september.

– Vi er veldig fornøyde med designet. Det er godt å vaere om bord, sier reder Kjell Haugland.

Totalt har selskapene bak investert rundt 800 millioner kroner for båt og fabrikk. Båten alene koster en plass mellom 400 og 500 millioner kroner.

– Det er mange penger. Men dersom planen med henting, slakting, frysing og levering funker, kommer dette til å bli et bra prosjekt, sier han.

Første tur ut til oppdrettsa­nleggene og videre til Danmark skjer innen 20 dager.

 ??  ?? Fra denne kofferten styres oppskyting­en av rakettene som realfagsel­evene har laget. SJØFUGL: «Norwegian Gannet» betyr den norske havsule, fuglen som lever av fisk.
Fra denne kofferten styres oppskyting­en av rakettene som realfagsel­evene har laget. SJØFUGL: «Norwegian Gannet» betyr den norske havsule, fuglen som lever av fisk.
 ??  ?? STOLT EIER: Det var en stor dag for reder Kjell Haugland.
STOLT EIER: Det var en stor dag for reder Kjell Haugland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway