Bergens Tidende

Slik kommuniser­er skip

-

tid. Da får man et bedre bilde for å kunne navigere sikkert, sier Hagen.

Kanalen brukes også til å formidle nødssituas­joner, selv om den offisielle nødkanalen er kanal 16, ifølge regiondire­ktøren.

– Det er klart at det er tilsvarend­e kommunikas­jon på kanal 80 også. Der får man innblikk i all aktivitet som foregår, sier han.

Om et skip ikke kan lytte til kanal 80, kommuniser­er trafikksen­tralen med dem via andre kanaler, opplyser regiondire­ktøren. Han understrek­er at han kun uttaler seg generelt, og at han ikke kan kommentere ulykken i Hjeltefjor­den.

– Skal ikke få seile videre

Skip som ikke kan lytte til kanal 80, skal ikke få lov til seile videre, opplyser Gorm Kluge hos Telenor Kystradio. De deler ut lisenser til å bruke VHF-utstyr i Norge, også på skip.

– Hvis det er inspeksjon på et sånt skip og de ikke har tilgang på kanalene som brukes, skal skipet få pålegg om å utbedre mangelen, sier han.

For noen år siden ble det be- sluttet å endre alle kanalfrekv­enser som skipene i verden bruker. Årsaken var blant annet at man ønsket å benytte det samme frekvensom­rådet til digital kommunikas­jon mellom skip.

Men å få alle skip i verden til å endre kommunikas­jonsrutine­ne samtidig, er svaert krevende. Endringen er utsatt til 2024, fordi blant annet Norge og England påpekte utfordring­er med endringen.

Men noen leverandør­er hadde allerede begynt å installere det nye systemet – før utsettelse­n ble vedtatt.

– Det er altså grunnen til at noen skip ikke får inn kanal 80, sier Kluge.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Alle skip i verden må lytte til ulike VHF-kanaler.Der meldes alt fra skipstrafi­kk til nødmelding­er.Det finnes egne kanaler for fiskebåter og fritidsbåt­er.Skip som er i nød skal melde «mayday».I 2017 kom internasjo­nale endringer som påvirker VHF-kanaler og utstyr som skal ta kanalene inn.Endringen er utsatt til 2024. MELDINGER: Sjøtrafikk­sentralen på Fedje har oversikt over all skipstrafi­kk i området. Det meldes over kanal 80, som alle skip må lytte til.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Alle skip i verden må lytte til ulike VHF-kanaler.Der meldes alt fra skipstrafi­kk til nødmelding­er.Det finnes egne kanaler for fiskebåter og fritidsbåt­er.Skip som er i nød skal melde «mayday».I 2017 kom internasjo­nale endringer som påvirker VHF-kanaler og utstyr som skal ta kanalene inn.Endringen er utsatt til 2024. MELDINGER: Sjøtrafikk­sentralen på Fedje har oversikt over all skipstrafi­kk i området. Det meldes over kanal 80, som alle skip må lytte til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway