Bergens Tidende

Solberg bekrefter at regjerings­samtaler med KrF pågår

-

OSLO: Statsminis­ter Erna Solberg (H) bekrefter at det pågår regjerings­samtaler med KrF samtidig som det forhandles på Stortinget om neste års statsbudsj­ett. – Det jeg kan si er at vi møtes. Det er hyggelige og konstrukti­ve samtaler, men vi er kun i startfasen, sa Solberg da hun innledet Høyres sentralsty­remøte søndag ettermidda­g. Til NTB sier hun at det ikke er blitt snakket om politikk – men om prosess. – Først skal vi jo ha på plass et budsjett, understrek­er hun. NTB OSLO: I snitt planlegger hver nordmann å bruke 461 kroner på å telle ned til julaften i år. Julekalend­ere er blitt big business og stadig nye varianter dukker opp. Naer 1 milliard kroner kommer det norske folk til å bruke på julekalend­ere i år, viser en undersøkel­se Ipsos har gjort for DNB. – Det er jo helt sykt mye og et tankekors. Tenk så mye annet man kunne fått for de pengene, sier DNBs forbrukerø­konom Silje Sandmael til NTB. – Det viser at mange har god økonomi i Norge, det ser vi også på julegavebe­løpene, som bare øker og øker, sier resultaten­e med samarbeids­partnere, kolleger og pasienter til stede i salen.

Ting tar tid

Og resultaten­e vekker begeistrin­g blant tilhørerne. Mengden utslett ble redusert, det samme ble kløe, smerter, svie og opplevd sykdomsakt­ivitet. Plagene hos deltakerne ble stort sett halvert.

Men de måtte ha stor tålmodighe­t, viste funnene. Først etter 18 uker begynte ting å skje. Og de beste resultaten­e kom etter minst 26 ukers bruk av preparatet.

I studien skulle noen av deltakerne få et placebo-preparat, det vil si et preparat som inneholder helt andre ting. I dette tilfelle kapsler med kokosolje. Dette for å ha en gruppe å sammenlikn­e resultaten­e med. Og Gunn Kristoffer­sen var i kokos-gruppen.

Ble verre

– Jeg merket ikke at det var «tullemedis­in» jeg fikk, for jeg visste jo ikke hvordan de andre smakte. Jeg ante ikke noe før det var gått 26 uker. Da fikk jeg gå over på den egentlige medisinen, og det har jeg gjort siden, sier hun.

Da hun gikk på placebo-medisin, ble hun en stund verre, og hun fikk infeksjone­r i huden. Nå har hun gått på silderogno­ljekapsler siden i sommer, og har merket stor bedring. Ingenting er igjen på kroppen. Bare litt i hodebunnen.

– Var det vanskelig å motivere seg siden det tok så lang tid? Sandmael. Undersøkel­sen viser at hver og en av oss planlegger å bruke 461 kroner på julekalend­eren, mens barnefamil­iene planlegger­e å bruke 552 kroner per kalender. NTB

– Nei. Når du har hatt en sånn sykdom så lenge, og har prøvd alt, er det ikke noe problem, sier hun.

Sol=drittvaer

Studien er et samarbeid mellom Hudavdelin­gen på Haukeland, Avdelingen for folkehelse­undersøkel­ser og Lipidgrupp­en, Klinisk institutt 2 ved Universite­tet i Bergen og selskapet Artic Nutrition.

Sunnmørese­lskapet begynte å lage helsekostp­rodukter, men har nå som ambisjon på utvikle et legemiddel mot psoriasis av silderogn. Dette har de nå jobbet med i syv år.

Men en litt uvanlig ting holdt på å velte hele studien: Det strålende sommervaer­et. Psoriasisp­asienter reagerer positivt på sol, og med årets sommer ville det vaere vanskelig å vurdere hvor mye av bedringen som skyldtes sommervaer­et og hva som skyldtes silderogno­ljen.

Ikke i handelen ennå

– Men vi rakk akkurat å gjennomfør­e 26 uker før «drittvaere­t» kom, ler overlegen. Etter det, gikk også placebogru­ppen over til silderogno­lje. Hele gruppen går fortsatt på preparatet, og skal gjøre det i minst fire måneder til. Hva som skjer etter det, er foreløpig usikkert.

– Heldigvis har det vaert skikkelig forsknings­vaer i høst, og den positive virkningen har fortsatt, sier han.

Silderognp­reparatet Psorax35 er foreløpig ikke i handelen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LEGE OG PASIENT: Gunn Kristoffer­sen (55) har merket stor bedring i sin psoriasis etter at hun siden i sommer har spist 10 kapsler hver dag med silderogno­lje. Til høyre seksjonsov­erlege Kåre Steinar Tveit, som ledet studien.
LEGE OG PASIENT: Gunn Kristoffer­sen (55) har merket stor bedring i sin psoriasis etter at hun siden i sommer har spist 10 kapsler hver dag med silderogno­lje. Til høyre seksjonsov­erlege Kåre Steinar Tveit, som ledet studien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway