Bergens Tidende

Lovende forsøk med silderogno­lje mot psoriasis

Ny studie i Bergen viser at silderogno­lje kan dempe psoriasis. Opplevd sykdomsakt­ivitet ble stort sett halvert blant de 60 pasientene som deltok i forsøket ved Haukeland.

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Gunn Kristoffer­sen (55) fikk den kroniske hudsykdomm­en psoriasis da hun var 18 år. Først i hodebunnen, da kom den bare av og til. Men så var den der konstant, på hele kroppen og i ørene.

Hun hadde prøvd det meste for å dempe utbruddene. Tjaere, cellegift, lyskam og røntgen. Det hjalp kanskje litt en stund. Så var plagene tilbake.

Men i fjor hørte hun om en studie som skulle settes i gang for å undersøke om olje fra silderogn

ekunne ha positiv effekt. Hun meldte seg, og ble tatt inn. Det skulle imidlertid vise seg at det slett ikke var silderogno­lje hun skulle få de første ukene.

10 kapsler om dagen

Bioingeniø­ren sitter i salen på Store auditorium på sin egen arbeidspla­ss, Haukeland sykehus. Foran på scenen har nettopp seksjonsov­erlege Kåre Steinar Tveit presentert seg spøkefullt som dermatolog­iens «Sildakonge». I ett år har han ledet en studie som skal finne ut om olje fra silderogn hjelper mot mild til moderat psoriasis.

60 pasienter har fullført, og tygget 10 kapsler hver dag. Fem om morgenen og fem om kvelden. Nå har Tveit gått igjennom

 ?? FOTO: HAUKELAND UNIVERSITE­TSSJUKEHUS ?? FØR OG ETTER: Ryggen til en av deltakerne i studien, før og etter 26 ukers behandling.
FOTO: HAUKELAND UNIVERSITE­TSSJUKEHUS FØR OG ETTER: Ryggen til en av deltakerne i studien, før og etter 26 ukers behandling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway