Bergens Tidende

Argjent Ahmeti (25) har solgt PTtimer for nesten to millioner i år. Dette mener han er nøkkelen til suksess.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto INGAR STORFJELL

PT-bransjen skyter fremdeles fart. I løpet av tre år har omsetninge­n økt med 50 prosent.

Det er bare halvannet år siden 25-åringen fra Sarpsborg var ferdig utdannet personlig trener (PT). Likevel har Argjent Ahmeti allerede skapt seg en kundeliste som har gjort ham til en av årets mestselgen­de PT-er.

– I år har jeg omsatt for 1,7 millioner kroner, eller 1922 betalte PT-timer. Målet er 2000 timer før nyttår, sier Ahmeti og ler.

I dag har han 65 personer på kundeliste­n – fra 18 år gamle jenter til 80 år gamle menn. Ahmeti mener nøkkelen til suksess er å gå godt overens med alle.

– Det krever mye av deg å vaere sammen med mennesker hele dagen, og levere et produkt som kundene er villig å betale for. Da må du nesten vaere en likandes kar, eller så kommer ikke kundene tilbake, ikke sant.

Over 50 timer i uken

Som mange personlige trenere er Ahmeti selvstendi­g naeringsdr­ivende og betaler kun skatt og husleie til Evo for pengene han omsetter. Det gjør at han sitter igjen med en god fortjenest­e.

I snitt har han mellom 50 og 55 PT-timer i uken, i tillegg til å vaere leder for treningsse­nteret til Evo på Lillestrøm.

– Det blir svaert lange dager, innrømmer han.

– Av og til er det litt kjipt å dra hjem, bare for å snu i døren.

Over fem milliarder

– For første gang omsetter treningsbr­ansjen for over fem milliarder kroner. Det viser at bransjen er blitt sunnere og mer solid.

Det sier Kjersti Oppen, bransjedir­ektør i Virke Trening. Organisasj­onen represente­rer mer enn 400 treningsse­ntre landet over.

I oktober var det nesten 1200 treningsse­ntre i Norge – 50 mer enn på samme tid i fjor.

For første gang er det også flere treningsse­ntre som er med i kjeder enn det er frittståen­de sentre.

– Årsaken til at kjedene «drar ifra» de mindre aktørene er sammensatt. Mens de små sentrene har ligget stabilt over tid, har det svingt betydelig mer for de store kjedene, sier Oppen.

– De siste to årene har vi derimot sett en forbedring, og fra 2016 har kjedenes samlede driftsresu­ltat økt med nesten 150 millioner kroner.

Millionløn­ninger

I Norges største treningsse­nterkjede, Stats Elixia, har de i motsetning til Evo fast ansatte PT-er.

– Lønnen avhenger av hvor mange timer man leverer i måneden – ikke hvor mange man selger. Av våre topp PT-er ligger omsetninge­n på mellom 1,5-1,7 millioner, mens lønnen ligger rundt 1,2 millioner kroner.

Det sier Atle Arntzen, ansvarlig for Sats Elixias PT-virksomhet i Norge.

I måneden leverer Stats Elixia’s PT-er – med fulle timeplaner – fra 100 timer og oppover, og de som leverer mest, kan i enkelte måneder komme over 160 timer.

Studenttre­ning

Treningsbr­ansjen vokser spesielt mye i studentsam­skipnadene.

Sammen Trening, studentsam­skipnaden for studenter på Vestlandet, økte medlemstal­let med ti prosent fra 2016 til 2017, og ytterliger­e ti prosent fra i fjor til i år.

– Vi har stor pågang på alle våre sentre, og gruppetime­r er spesielt populaere. Studentene er glade i å trene, og det synes vi er positivt, sier Marita Monsen, kommunikas­jonssjef i Sammen.

Direktør i SiO Athletica, studentsam­skipnaden i Oslo og Akershus, Fredrik Øren Refsnes, merker også veksten. I dag har de i overkant av 25.000 medlemmer.

– For noen år siden endret vi medlemsmod­ellen til studentene fra halvårskor­t til månedsbeta­ling. Det påvirket medlemstal­let vårt positivt, i tillegg til at det er flere studenter i Oslo i dag sammenlikn­et med få år siden, sier han.

Gigantene håver inn

Gigantkjed­ene Sats Elixia, Fresh Fitness og Stamina sto alene for en omsetning på 100 millioner kroner i 2018.

– Hvordan klarer de små, enkeltståe­nde aktørene seg i konkurrans­e med de store kjedene?

– De frittståen­de treningsse­ntrene har fremdeles nesten 48 prosent av markedsand­elen. Vi har mange flinke, frittståen­de sentre som kjenner markedet og naermiljøe­t sitt godt. De har lojale medlemmer, er dyktige til å utvikle aktivitets­tilbudet sitt og har en sunn drift, sier Oppen.

Kunden i sentrum

På Evo i Lillestrøm mener Ahmeti å ha knekt PT-koden.

– Det handler mye om salg, noe jeg tror mange PT-er sliter med. Men det handler først og fremst om kunden. Har du en dårlig dag, er det bare å ta seg sammen, sier han.

25-åringen planlegger også de fleste øktene på «fritiden», og bruker ikke lite tid på kontoret.

– Jeg har alltid en plan med hvor vi skal i løpet av en økt. Da jeg var nyutdannet brukte jeg tid på å skrive ned og loggførte alt mulig. Så fikk jeg et råd fra sjefen min om at «de beste servitøren­e skriver ikke ned, de husker». Slik fikk jeg også mer tid til kunden.

Da må du nesten vaere en likandes kar, eller så kommer ikke kundene tilbake, ikke sant.

Argjent Ahmeti

 ??  ?? «IKKE EN HOBBY»: – I dag er det fullt mulig å leve av å vaere PT. Tidligere så folk på PT-jobber som en hobby. I dag er bransjen langt mer seriøs – fra utdanninge­n til arbeidsliv­et, sier Argjent Ahmeti, her sammen med kunden Malin Vernvik.
«IKKE EN HOBBY»: – I dag er det fullt mulig å leve av å vaere PT. Tidligere så folk på PT-jobber som en hobby. I dag er bransjen langt mer seriøs – fra utdanninge­n til arbeidsliv­et, sier Argjent Ahmeti, her sammen med kunden Malin Vernvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway