Bergens Tidende

«Byseglet ska hem», krever denne mannen. Nå blir saken tatt opp i Stortinget.

Danskene stakk av med det eldste avtrykket av Bergens bysegl fra 1299. Middelalde­rhistorike­r Jo Rune Ugulen Kristianse­n mener Norge må kreve det tilbake, og tatoverte like godt seglet på overarmen.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Det er unaturlig at dette dokumentet og 800 andre befinner seg i København, når det nesten bare er norske forskere som er interesser­t i det, sier Ugulen Kristianse­n.

Han er førstearki­var i Arkivverke­t og ekspert på norsk middelalde­rhistorie. Til daglig jobber han på Statsarkiv­et i Bergen med dokumenter fra

emiddelald­eren. Men det hender han må sette seg på flyet til København for å studere middelalde­rdokumente­r, deriblant flere med Bergens bysegl på.

– Det er hyggelig å reise til København, men jeg mener likevel vi bør få denne samlingen tilbake til Norge, sier Ugulen Kristianse­n.

Borg og syv fjell

De fleste bergensere vet at Bergens byvåpen er en borg med tre tårn over syv fjell. Byvåpenet er brukt som Bergen kommunes logo, på byflagget og er dessuten et yndet symbol for Brann-supportere og andre som ønsker å vise sin tilhørighe­t til Bergen.

Det ikke like mange vet, er at byvåpenet bygger på byseglet som var i bruk i middelalde­ren. Seglet er opprinneli­g brukt til avtrykk i voks, seinere lakk og enda seinere som stempel og trykk.

– Man brukte segl for å gjøre dokumenten­e mer offisielle og få en dokumentas­jon på at de var rettslig holdbare. Det var strenge regler for hvem som kunne bruke byseglet. Det var først og fremst byrådet, under ledelse av lagmannen, som bruke byseglet, forteller Ugulen Kristianse­n.

Selve «stempelet», også kalt stampen, er gått tapt. Men det eldste bevarte avtrykket av Bergens bysegl er fra 1299, og oppbevares i København, der det har vaert de siste 288 årene. Seglet er del av diplomsaml­ingen i Den arnamagnae­anske samling (se faktaboks), og finnes på et dokument som av alle ting handler om en eiendomsha­ndel i Trøndelag.

– Seglet ska hem

Men nå ønsker middelalde­rhistorike­ren og SV-leder – og i denne sammenheng­en bergenser – Audun Lysbakken å få brevet med byseglet tilbake,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway