Bergens Tidende

Sove seg til målet

-

Nattoget er klimavennl­ig, praktisk og ofte fullt. Det trengs flere sovevogner og fornuftig fordeling av kupeene.

ENS DAGTOGET bruker en hel dag på å komme seg mellom Bergen og Oslo, er nattoget et effektivt fremkomstm­iddel for jobbreisen­de.

Nattoget tar deg fra sentrum til sentrum i de store norske byene på én natt, uten sikkerhets­kontroll, kø og arbeidstid som går tapt.

Nattoget er et miljøvennl­ig og behagelig alternativ, og burde vaert en sterk konkurrent til morgenflye­ne mellom Bergen og Oslo. Det eneste problemet er kapasitete­n.

Det finnes bare 20 sovevogner i hele Norge. Disse må fordeles på alle de fire nattogstre­kningene Bergensban­en, Sørlandsba­nen, Dovrebanen og Nordlandsb­anen.

DESSUTEN ER distribuer­ingen av de få soveplasse­ne som finnes ikke optimal. NSB tilbyr ikke noen annen ordning enn at folk som reiser alene må betale 930 kroner for to senger, selv om de er villig til å dele kupé.

Konsekvens­en er at nattoget koster uforholdsm­essig mye, har sprengt kapasitet og kjører halvtomt over fjellet hver natt. Det er ille at NSB ikke klarer å forvalte en så ettertrakt­et og miljøvennl­ig reisemåte på en mer fremoverle­nt måte.

FØR KOSTET DET 125 kroner å reise med nattog i tremannsku­pé. Ordningen ble lagt om i 2004, og NSB har ikke revurdert den siden. Ifølge NSBs pressesjef Åge-Christoffe­r Lundeby skyldtes det at få vil dele rom med fremmede.

I dag er klimahensy­n et utbredt motiv for å velge tog, og man skal ikke undervurde­re at det har skjedd en del med folks vilje til å ofre seg for klimasaken siden 2004.

Tidligere i år foreslo bystyrets Sondre Båtstrand på vegne av Miljøparti­et de grønne (MDG) at billettsys­temet gjør det mulig å dele kupé for dem som vil, simpelthen ved å krysse av for det.

Det er vanskelig å se noen motforesti­llinger. Forslaget er både ubyråkrati­sk og klimavennl­ig, og bevarer dessuten en valgmuligh­et for dem som helst sover alene.

MER RASJONELL FORDELING av sengeplass­ene løser imidlertid ikke hele problemet. Å møte etterspørs­elen krever flere sovevogner i omløp. Det er et enkelt og rimelig klimatilta­k som Stortinget bør prioritere høyt.

Man skal ikke undervurde­re at det har skjedd en del med folks vilje til å ofre seg for klimasaken siden 2004.

Ifølge kommunikas­jonssjef i Jernbanedi­rektoratet, Svein Horrisland, tar det vanligvis to–tre år å skaffe nye vogner. «Det viser jo at vi er håpløst bakpå», sier han til Adresseavi­sen. Med andre ord haster det med å legge inn nye bestilling­er.

Etterspørs­elen etter klimavennl­ige transportm­etoder vil bare fortsette å øke. Så lenge det kan skytes hvite piler etter raskere reisetid, er nattoget det eneste reelle alternativ­et til fly for jobbreisen­de mellom Bergen og Oslo.

BEHOVET FOR å gjøre nattoget konkurrans­edyktig og tilgjengel­ig for flere er åpenbart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway