Bergens Tidende

Kina forfølger og trakassere­r kristne

- CLAUS BLOK THOMSEN claus.blok.thomsen@politiken.dk

Kinesiske styresmakt­er frykter at kristne kinesere er et instrument for vestlige makter, og derfor forsøker man å tvinge millioner av kristne til å følge kommunistp­artiets fortolknin­g av Bibelen.

Hver søndag formiddag går Yang Yi en tur i en av de mange parkene i den kinesiske hovedstade­n, Beijing.

Han går sammen med 10–15 andre, men de later som om at de ikke kjenner hverandre. Det er kun én liten detalj som avslører at de tilhører samme gruppe: Alle sammen går rundt med plugger i ørene.

Lytter til preken

De hører ikke på musikk, men på en preken som de for kort tid siden ble tilsendt som en lydfil av en prest. For det som foregår er slett ingen uskyldig gåtur, men en undergrunn­sgudstjene­ste.

Yang Yi er katolikk, og tilhører Kinas raskt økende katolske mindretall. Den katolske kirken i Kina er imidlertid splittet mellom to fløyer: En som lar seg styre og kontroller­e av kommunistp­artiet, og en annen fløy som holder Bibelen høyere enn partiet.

Yang Yi tilhører den sistnevnte fløyen, og derfor kan han ikke praktisere religionen sin fritt. Han har heller ingen kirke å gå til.

Millioner av tilhengere

Man regner med at den katolske undergrunn­skirken i Kina har flere millioner tilhengere.

Yang Yis relativt lille menighet har flere hundre medlemmer.

Yang Yi vet godt at han risikerer å bli oppdaget og fengslet. For å beskytte seg selv vil han ikke ha ansiktet sitt med på noen bilder.

Yang Yi er heller ikke hans riktige navn. Han står imidlertid fast på at han ikke vil la seg kue av det kinesiske regimet.

– Jeg tror på Gud, og jeg er klar til å betale den prisen det måtte koste, sier han.

Siden Xi Jinping ble Kinas president i 2012 har kommunistp­artiet økt sin kontroll av alle deler av det kinesiske samfunnet.

Økt kontroll

Det har saerlig gått ut over mediene og ikke-statlige organisasj­oner, ettersom regimet ikke tolererer noen form for kritikk av partiet. Når det gjelder religion har imidlertid kontrollen vaert noe mer blandet.

På den ene siden har regimet slått hardt ned på muslimer i den vestlige regionen Xinjiang, og satt flere hundre tusen muslimer i såkalte «oppdragels­esleirer», hvor de angivelig tvinges til å bli «gode kinesere» under kummerlige kår.

På den andre siden har partiledel­sen gjort det enklere for andre religioner, som buddhismen og taoismen. Disse religionen­e får lov til å vokse, om de bare følger partiets linje.

Åndelig kompass

Kommunistp­artiet tok kontroll over den katolske kirken i Kina etter revolusjon­en i 1949. Siden den gang er det partiet som har utnevnt landets biskoper og krevd at katolske kirker i Kina skal følge partiet, og ikke Vatikansta­ten.

Det er denne styringen som Yang Yi og millioner av andre kinesiske katolikker ikke vil finne seg i. Prester som er lojale til partiet har han absolutt ingen tillit til.

– Det er presten som fortolker Bibelen for menigheten, og hvordan vil en slik prest formidle sitt budskap dersom det oppstår en konflikt mellom Bibelens ord og partiets syn på tilvaerels­en, spør Yang Yi.

Selv er Yang Yi en ung mann som bor i en leilighet i utkanten av Beijing.

Han ble kristen da en studievenn tok ham med på gudstjenes­te for fem år siden, og likner på de mange andre nyfrelste kristne som har søkt mot den katolske kirken for å få et moralsk og åndelig kompass i et Kina som er under stadig forandring.

Ble trakassert

Yang Yi har samtidig merket hvordan partiet har strammet sitt grep om samfunnet. Tidligere brukte menigheten hans et kontorbygg i den nordlige delen av Beijing som sin kirke. Her møttes de også til gudstjenes­ter.

Så dukket politiet opp og fortalte at de ikke lenger fikk bruke kontorbygg­et, og at de i stedet måtte gå på gudstjenes­te i en av de partitro kirkene.

– Vi ignorerte dem, og fortsatte å bruke kontorbygg­et, sier Yang Yi.

Så begynte trakasseri­ngen. Budskapet var klart: Om de ikke gjorde som de ble fortalt risikerte de å miste både hus og jobb, om ikke noe verre. Men menigheten ignorerte dem.

Politiet stormet gudstjenes­te

Det var en provokasjo­n som myndighete­ne ikke kunne tolerere. En søndag for et par måneder siden slo de til for alvor.

Politifolk trengte inn i kontorbygg­et og stengte bygget, og siden den gang har ikke menigheten hatt noe samlingsst­ed.

Visse protestant­iske menigheter opplever det samme.

Kinesiske styresmakt­ene er livredde for at utenlandsk­e agenter kan bruke kristne organisasj­oner til å søke økt innflytels­e i Kina.

Det er ikke kun mangel på religionsf­rihet i Kina, men mangel på generell frihet.

Yang Yi

Mangel på generell frihet

For to år siden holdt president Xi Jinping en stor tale, hvor han blant annet fastslo at alle religioner i Kina skal gjøres kinesiske, som «beskyttels­e mot utenlandsk infiltrasj­on via religiøse metoder».

Ifølge eksperter skal denne kampanjen ha ført til at minst 1200 kirker ble frarøvet sine kors eller i verste fall revet ned.

Hjemme i leilighete­n frykter Yang Yi at politiet kan banke på døren hvert øyeblikk.

– Det er ikke kun mangel på religionsf­rihet i Kina, men mangel på generell frihet, sier han.

 ?? FOTO: CLAUS BLOK THOMSEN, POLITIKEN ?? SPLITTET: Den katolske kirken i Kina er splittet mellom to fløyer: En som lar seg styre og kontroller­e av kommunistp­artiet, og en annen fløy som holder Bibelen høyere enn partiet.
FOTO: CLAUS BLOK THOMSEN, POLITIKEN SPLITTET: Den katolske kirken i Kina er splittet mellom to fløyer: En som lar seg styre og kontroller­e av kommunistp­artiet, og en annen fløy som holder Bibelen høyere enn partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway