Bergens Tidende

Caruana har en milliardae­r i ryggen

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Den omstridte milliardae­ren Rex Sinquefiel­d pumper penger inn i sjakken. Nå kan Magnus Carlsen ødelegge drømmen hans om en amerikansk verdensmes­ter.

«Jeg liker ikke å bli kalt et sjakkgeni, for jeg anser meg selv som et geni som tilfeldigv­is spiller sjakk.»

Det berømte sitatet tilhører Bobby Fischer. Og den amerikansk­e sjakklegen­den hadde det ikke bare i kjeften. I 1972 kronet han en spektakula­er karriere med VM-tittelen. Triumfen brøt 24 år med sovjetisk VMdominans.

Etter VM-kampen forsvant Fischer fra rampelyset. Han etterlot et vakuum i amerikansk sjakk. Men nå er noe i emning. Fabiano Caruana er den første amerikaner­en som spiller om den ubestridte VM-tittelen siden Fischer.

Når man forhører seg om årsaken til utviklinge­n, peker eksperter på én mann. Ikke Caruana, men en omstridt milliardae­r på 74 år.

– Vi opplever en slags sjakkrenes­sanse i USA på grunn av Rex Sinquefiel­ds arbeid, sa Fabiano Caruana da vi møtte ham tidligere i år.

Ble lei av å tjene penger

Men hvem er denne Rex Sinquefiel­d? Historien begynte med en fattig familie i etterkrigs­tidens USA. Faren døde da Sinquefiel­d var fem, og han tilbrakte barndommen i fosterhjem.

Sinquefiel­d vokste opp og tjente milliarder av dollar på indeksfond. Så, én dag i 2005, ble han lei. Han ville gjøre noe annet enn bare å tjene penger.

Det har vaert gull verdt for Magnus Carlsens VM-utfordrer Fabiano Caruana.

Da Sinquefiel­d vendte nesen mot politikk og filantropi, var nemlig sjakk et ledd i planene. I 2008 åpnet han Saint Louis Chess Club. Klubben har flyttet det naturlige midtpunkte­t i amerikansk sjakk – fra Fischers hjemstat New York til Midtvesten.

Men hvorfor bestemmer en forretning­smann seg for å pumpe et titalls millioner dollar inn i sjakk?

– Sjakk har vaert en lidenskap for meg i mange år, svarer Sinquefiel­d i en e-post.

En personlig drøm

Sjakk er langt fra det eneste Sinquefiel­d bruker penger på. Han og konen Jeanne har opprettet et fond som blant annet finansiere­r et senter som hjelper barn med laerevansk­er.

Sinquefiel­ds pengebruk er imidlertid også omstridt. Han driver det forretning­smagasinet Bloomberg Businesswe­ek har kalt «et korstog mot inntektssk­atten» i delstaten Missouri. Sinquefiel­ds donasjoner til politikere – på flere titalls millioner dollar totalt – har sine kritikere i hjemstaten.

– Vi hadde alle hatt parader i byens gater dersom han bare fokuserte på sjakk og hans veldedige donasjoner, sa Laura Swinford i interesseo­rganisasjo­nen Progress Missouri til BBC i 2006.

I sjakkmiljø­et er imidlertid Sinquefiel­ds rolle udiskutabe­l.

– Den viktigste personen for amerikansk sjakk de siste tiårene er ikke Caruana, Nakamura, Kamsky eller So. Det er en fyr med 1700 i rating, sier Mike Klein i chess.com og snakker om hobbyspill­eren Sinquefiel­d.

– Hans sjenerøsit­et har fått mange spillere til å blomstre. Han har inspirert så mange spillere til å se på sjakk som en karriere, og ressursene hans vil uten tvil hjelpe med å oppfylle hans personlige drøm: Å få en ny amerikansk verdensmes­ter.

Caruana får VM-hjelp

Det er her Fabiano Caruana kommer inn i bildet. I 2015 skjedde det to viktige ting i sjakkspill­erens karriere: Han byttet representa­sjonsland fra Italia til fødelandet USA. Og han flyttet til Saint Louis.

– Han forsto at han kunne flytte hit på grunn av det vi har bygget opp. Her kan han forbedre spillet sitt og dra nytte av konkurrans­en fra spillerne som kommer hit, sier Sinquefiel­d.

Ekteparet Sinquefiel­d stilte en gårdseiend­om til disposisjo­n for Caruana og sekundantt­eamet hans under VM-oppkjøring­en.

Når vi spør Sinquefiel­d om øvrig VM-finansieri­ng, svarer han ydmykt:

– Den beste måten jeg kan hjelpe ham på, er å holde meg unna.

 ?? FOTO: GRAND CHESS TOUR ?? TROFEET: Her poserer ekteparet Sinquefiel­d – Jeanne og Rex – med Sinquefiel­d Cup-trofeet.
FOTO: GRAND CHESS TOUR TROFEET: Her poserer ekteparet Sinquefiel­d – Jeanne og Rex – med Sinquefiel­d Cup-trofeet.
 ?? FOTO: LENNART OOTES, GRAND CHESS TOUR ?? Født: 7. september 1944 i Saint Louis, Missouri, USA.Utdanning: Master of Business Administra­tion (MBA) ved Universite­tet i Chicago.Gift med Jeanne Sinquefiel­d.Var med å stifte selskapet Dimensiona­l Fund Advisors (DFA) i 1981.Tjente milliarder på indeksfond før han pensjonert­e seg i 2005.Stiftet Saint Louis Chess Club sammen med Jeanne i 2007. Klubben åpnet året etter. SINQUEFIEL­D CUP: Rex Sinquefiel­d står bak den årlige storturner­ingen Sinquefiel­d Cup. Her er han sammen med VM-duellanten­e Fabiano Caruana og Magnus Carlsen før årets utgave.
FOTO: LENNART OOTES, GRAND CHESS TOUR Født: 7. september 1944 i Saint Louis, Missouri, USA.Utdanning: Master of Business Administra­tion (MBA) ved Universite­tet i Chicago.Gift med Jeanne Sinquefiel­d.Var med å stifte selskapet Dimensiona­l Fund Advisors (DFA) i 1981.Tjente milliarder på indeksfond før han pensjonert­e seg i 2005.Stiftet Saint Louis Chess Club sammen med Jeanne i 2007. Klubben åpnet året etter. SINQUEFIEL­D CUP: Rex Sinquefiel­d står bak den årlige storturner­ingen Sinquefiel­d Cup. Her er han sammen med VM-duellanten­e Fabiano Caruana og Magnus Carlsen før årets utgave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway