Bergens Tidende

Ekspert hyller Carlsen etter remis: – Det er et mirakel

-

Magnus Carlsen var under press, men berget remis.

I det åttende VM-partiet trøkket Fabiano Caruana skikkelig til. På et tidspunkt hadde han Magnus Carlsen på gaffelen. Så fant imidlertid ikke amerikaner­en de beste trekkene.

Etter tre og en halv times spill var den åttende strake remisen i VM et faktum. Den eneste gangen tidligere en VM-kamp har startet med åtte remiser var i 1995. Da spilte Viswanatha­n Anand og Garry Kasparov mot hverandre.

Carlsen har skuffet med de hvite brikkene, men fortjener ros for at han har kommet seg helskinnet gjennom partiene med svart, mener sjakkekspe­rt Atle Grønn.

– For meg er det et mirakel hver gang Magnus overlever med svart mot Caruana. Det er så livsfarlig det som skjer på brettet nå, sa Grønn underveis i partiet i VGTVs sending.

– Det er så mye brodd i spillet til Caruana med hvit, så å overleve disse partiene er en stor prestasjon av Magnus, la Grønn til.

I det fjerde svartparti­et på rad spilte Carlsen siciliansk forsvar. Denne gangen fikk vi imidlertid den såkalte Svesjnikov-varianten – som ofte fører til ubalansert­e stillinger. «En veldig spennende start», sa ekspert Torstein Bae i NRK-studio.

Det virket som et sjakklig blodbad var i emning. Den australske stormester­en Ian Rogers forklarte det slik:

– Carlsen har en veldig spennende stilling, der han har fordel på kongefløye­n, mens Caruana har fordel på dronningfl­øyen. Hvis Caruana vinner på dronningfl­øyen, vinner han en bonde eller to. Hvis Carlsen vinner på kongefløye­n, er det sjakk matt. Jeg vet hvilket angrep jeg ville valgt.

Caruana fikk overtaket, men fant imidlertid ikke de riktige trekkene videre. Plutselig var partiet på vei mot remis. Etter tre og en halv times spill tok spillerne hverandre i hånden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway