Bergens Tidende

Arv og miljø

-

Stykket får urpremiere på DNS 21. november.

Er basert på Vigdis Hjorths roman fra 2016, som skapte mye debatt i det litteraere Norge.

Det handler om et klassisk arveoppgjø­r, der to hytter på Hvaler står sentralt. Arvetviste­n utløser sterke krefter. Mørke hemmelighe­ter og minner fra en istykkersl­ått få aksept for det som blir fortalt. Da er det et riktig valg å isolere henne fra de andre menneskene, som får komme inn med sine meninger og perspektiv­er via skjermen.

– Var dere fristet til inkorporer­e Helga Hjorths roman «Fri vilje» eller debatten om virkelighe­tslitterat­uren i selve stykket?

– Nei. Vi går inn i boken. Den er så mangefaset­tert i seg selv, at vi ikke trenger å ta inn andres meninger. Familiefei­der og arveoppgjø­r er virkelig betente greier, og tar en større plass i folks liv enn man skulle tro. Jeg merket på første prøvefores­tilling at publikum virkelig sitter langt foran på stolene, sier Pettersen.

– Det går ikke an å jukse

Etter premieren onsdag, drar han videre. For 34-åringen er en veldig mye brukt filmskuesp­iller, aktuell i høst i NRK-satsingen «Lykkeland».

Bare i år har han spilt inn TV-serien «Wisting», Espens Sandbergs storfilm om Roald Amundsens polferd, «Amundsen», og «Askeladden 2». Ofte gjør han filmer eller serier som utspiller seg i ekstremvae­r.

– «12. mann» i 40 minus var nok det verste. Da klarte jeg knapt puste. Det var også virkelig fascineren­de å gjøre «Amundsen» på Island. Jeg visste ikke at pelsklaer var så effektive mot kulde. Jeg har aldri svettet så mye i mitt liv, selv om det var 20 minus ute, sier Pettersen og understrek­er at pelsen var gjenbruksv­arer.

Han mener filmjobbin­gen forbereder ham godt på utfordring­en det er å lage «Arv og miljø».

– På film jobber vi oss i hjel frem til et punkt der alt må klaffe. «Denne scenen koster en halv million kroner. Det må fungere», får jeg av og til høre. Det er det samme i «Arv og miljø». Det går ikke an å jukse seg frem til ferdig resultat.

 ??  ?? SYR SAMMEN: Wenche Kvamme og Irene Waage er på storskjerm. Kjersti Horn og Mads Sjøgård Pettersen instruerer.
SYR SAMMEN: Wenche Kvamme og Irene Waage er på storskjerm. Kjersti Horn og Mads Sjøgård Pettersen instruerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway