Bergens Tidende

- Det er en forakt og et sinne jeg kjenner på nå

-

Ordbruk som «sortering» oppleves som moralisere­nde og stigmatise­rer foreldre som har valgt abort. De har fortjent en unnskyldni­ng.

Men diskusjone­n bør ikke foregå bak lukkede dører i en forhandlin­g om makt. Debatten må vaere åpen og demokratis­k. Krf politiker Kjell Ingolf Ropstad har sagt at reduksjon i aborttalle­ne er målet.

Og faktisk er tallene på vei ned i Norge. Det er gledelig. Men jeg har ikke hørt en politiker snakke om hvordan vi kan forsterke tiltak som gir faerre uønskede svangerska­p.

Bedre tilgang på helsetjene­ster og prevensjon er det første politikern­e bør sørge for dersom faerre aborter er målet. Men, ifølge Erna Solberg, forventes ikke faerre aborter.

Statsminis­terens målsetning er å endre ordlyden i dagens velfungere­nde abortlov, paragraf 2c.

Jeg siterer: Etter utgangen av 12. svangerska­psuke kan svangerska­psavbrudd skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom. Angivelig er denne loven i seg selv diskrimine­rende. Men hva som er diskrimine­rende i formulerin­gen har jeg problemer med å forstå. må vi beholde! Kvinnen trenger ikke beskrive sin livssituas­jon, sine ressurser eller sin psykiske tilstand, med dagens lov. Det er nok at kvinnen selv har vurdert situasjone­n. Hun tar det vanskelige valget.

Erna mener at en nemd, som består av en allmennleg­e og en gynekolog, er bedre i stand til å bestemme over fosteret og kvinnens liv.

Dersom paragraf 2c fjernes er vi tilbake til tiden da kvinner måtte ynkeliggjø­re seg for å få innvilget abort. Kvinnen må i verste fall lyge på seg psykisk sårbarhet eller mangel på ressurser.

SELV OM FOSTERDIAG­NOSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway