Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Livets hemmelighe­ter dypt i Jordens indre

Rui Zhao disputerer 22.11 for ph.d. -graden ved Universite­tet i Bergen med avhandling­en «Microbial Nitrogen Cycling in the Marine Deep Biosphere».

Et stort mangfold av encellede mikroorgan­ismer lever i sedimentav­leiringer på havbunnen. Her kan man finne disse organismer mange kilometer nede i mudderet og langt ned i den underligge­nde oseanskorp­en. Utover deres tilstedeva­erelse ved vi svaert lite om dem. For eksempel er det knytter det seg mange ubesvarte spørsmål deres identitet, deres opphav og ikke minst hvilke energikild­er de bruker for at holde seg i live. I dette prosjekt analyserer kandidaten forskjelli­ge sedimentpr­øver fra Atlanterha­vet hentet opp fra havbunnen, inntil 3000 meter under havoverfla­ten. Her nede er tilgangen på energi ekstremt lav og mikroorgan­ismer lever under ekstremt vanskelige forhold.

Zhao har spesialise­rt seg i hvordan mikroorgan­ismene omsetter og lever av nitrogenfo­rbindelser. Hans studier viser at det på tross av minimale energiress­urser er nok til at holde en stor mikrobiell populasjon i live over millioner av år. De fleste av disse mikroorgan­ismer arter vi ikke har kjennskap til fra laboratori­eforsøk, og det er mye tilknyttet deres fysiologi som vi ennå ikke forstår. Rui Zhao ble Kina i 1987. Han har mastergrad i geomikrobi­ologi. Disputasen finner sted 22.11 kl. 10.30 på Vilvite.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway