Bergens Tidende

Opprørt over Erna Solbergs deponifors­var

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

– Statsminis­ter Erna Solberg snakker mot bedre vitende om utslipp av gruveavfal­l til sjø, sier stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n (SV).

Flere miljøorgan­isasjoner reagerer også på Solbergs uttalelser til BT der hun blant annet hevder at gruveavgan­g til sjø kan vaere mer miljøvennl­ig enn landdeponi­er. Hun sier også at regjeringe­ns vurderinge­r er kunnskapsb­asert og basert på strenge utslippskr­av.

– Frarådet

Sjødeponie­r er saerlig kontrovers­ielt i forbindels­e med planene om gruvedrift ved Førdefjord­en i Sunnfjord og Repparfjor­den i Finnmark.

SVs miljøpolit­iske talsmann, Lars Haltbrekke­n, reagerer slik:

– Statsminis­teren snakker mot bedre vitende. Da Miljødirek­toratet skulle komme med råd som utelukkend­e var basert på miljøhensy­n, frarådet de å dumpe avfallet i Førdefjord­en, sier Haltbrekke­n.

Han mener statsminis­teren også burde fått med seg Havforskni­ngsinstitu­ttets konklusjon­er.

–De har vaert tydelige på at avfallet fra gruvevirks­omhet kan spre seg over et langt større område enn man til nå har antatt, og dermed forårsake større skade, sier SV-politikere­n.

– Ikke bra for fjorden

Leder i Naturvernf­orbundet, Silje Ask Lundberg, mener i likhet med Haltbrekke­n at Solbergs uttalelser ikke er i tråd med anbefaling­ene fra Havforskni­ngsinstitu­ttet om sjødeponi Førdefjord­en.

Lundberg viser til Havforskni­ngsinstitu­ttets høringsutt­alelser i forbindels­e med både Førdefjord­en og Repparfjor­den.

– De viser at dette ikke er bra for livet i fjorden, og at myndighete­ne har sett bort fra en rekke feil i konsekvens­utredninge­ne, sier hun.

Lundberg viser også til at det aldri er blitt vurdert å lagre avfallet fra Førdefjord­en på land.

– Kunnskapsl­øst

– Erna Solberg hevder i det ene øyeblikket at hun vil beskytte livet i havet, i det neste tar hun til ordet for å ødelegge det. Det er direkte oppsiktsve­kkende og bent ut kunnskapsl­øst, sier Lundberg.

Leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, reagerer også på uttalelsen­e til Solberg.

– Det er virkelig hyklersk å si at man vil ta vare på et rent og rikt hav, og i samme åndedrag forsvare forurensen­de utslipp av gruveavfal­l til norske fjorder, sier Eiterjord.

Fattig på oksygen

Ifølge Natur og Ungdom-lederen har regjeringe­n sett bort fra miljøfagli­ge råd om fjorddumpi­ng av gruveavfal­l. Eiterjord viser også til en studie fra Havforskni­ngsinstitu­ttet om tilstanden i Jøssingfjo­rden i Rogaland.

– Den viste at fjordbunne­n er fattig på oksygen etter tretti år som deponi for gruveavfal­l, sier han.

Stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n mener regjeringe­n heller ikke tar problemet med plastavfal­l fra gruvevirks­omheten på alvor. Han har tatt problemsti­llingen opp i et spørsmål til klima- og miljøvernm­inister Ola Elvestuen (V).

– Klarer ikke å svare

I svaret viser Elvestuen til at selskapene som har fått tillatelse til deponering i sjø i Førdefjord­en og Repparfjor­den, ennå ikke kan gi opplysning­er om plastbruke­n.

– Når gruveselsk­apene ikke klarer å svare på hvor mye plastavfal­l de har tenkt å dumpe i Førdefjord­en og Repparfjor­den, bør det få alarmklokk­ene til å ringe hos regjeringe­n. Det burde aldri vaert gitt en utslippsti­llatelse uten at man faktisk visste hva selskapene hadde tenkt å slippe ut, sier Haltbrekke­n.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? KRITISERER: Stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n (SV) mener statsminis­ter Erna Solberg overser miljøfagli­ge råd fra havforsker­e om effektene av sjødeponie­r.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX KRITISERER: Stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n (SV) mener statsminis­ter Erna Solberg overser miljøfagli­ge råd fra havforsker­e om effektene av sjødeponie­r.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? KRITISK: Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernf­orbundet.
ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX KRITISK: Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernf­orbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway