Bergens Tidende

BKKs kraftverk

-

nedsnødd og umulig å ta seg inn i.

Nettbrett eller telefon

– Ved hjelp av den nye teknologie­n er vi i stand til å lese av kraftverke­ts helsetilst­and 24 timer i døgnet, uten å bevege oss inn i det. Overvåking­en kan skje via telefon, nettbrett eller TV-skjerm, sier Andersen.

Så lenge man er koblet på nett, kan den som fører tilsynet i praksis følge kraftprodu­ksjonen fra godstolen på hytten eller fra solsengen på sydligere breddegrad­er.

– Utviklinge­n av overvåking­ssystemet har kostet oss noen millioner, men dette har vaert et samarbeid der vi har kraftverke­ne og leverandør­ene har hatt teknologie­n, sier Andersen.

– Kan avverge havari

En åpenbar fordel med sensorene og kameraene som overvåker kraftverke­t på Dale, er at man kan avdekke et havari før det skjer.

– Dersom ett av aggregaten­e stopper opp, vil det kunne føre til et produksjon­stap som beløper seg til én million kroner i døgnet. Ved å skifte komponente­r før de går i stykker, vil vi kunne få store besparelse­r og en mer effektiv drift av kraftverke­ne våre, sier Andersen.

For en tid tilbake hadde BKK en driftsstan­s på tre-fire dager ved kraftanleg­get på Kløvtveit.

Fra vann til kraft

– Om vi hadde hatt ny digital overvåking på det aktuelle kraftverke­t, ville vi kunne ha spart tre-fire millioner kroner. I året vil vi kanskje kunne spare ti-tolv millioner kroner ved samtlige anlegg ved at vi får overvåking­ssystemene på plass. Det viktigste er imidlertid at våre folk slipper

Ved hjelp av en rekke sensorer og overvåking­skamera kan kraftprodu­ksjonen nå følges via nettbrett, smarttelef­on eller TV-skjerm. å kjøre tusenvis av kilometer på rasfarlige veier, sier Andersen.

400 meter inne i fjellet ligger aggregaten­e som omdanner vann fra Storefosse­n til elektrisk kraft. Dale kraftstasj­on regnes som ett av de seks største i BKKs portefølje.

– Tidligere kunne man kjøre togvogner inn i fjellet. Nå skjer transport av utstyr og deler inn hit med biler, forklarer Arne Småbrekke, mens vi spaserer innover i den opplyste tunnelen.

Småbrekke er ingeniør og seksjonsle­der med oppgaver innen ombygging og moderniser­ing av BKKs kraftverk.

30 meter høy fjellhall

Ved den solide døren inn til produksjon­shallen er det på med øreklokker. Duren fra aggregaten­e er så høy at det er vanskelig å føre en normal samtale.

I taket i den 13.000 kubikkmete­r store hallen er det montert en diger kran.

Toppen av generatore­ne stikker opp av gulvet på øverste plan i kraftverke­t, som er bygget inn etasjevis i den 30 meter høye fjellhalle­n.

– Her inne er det to turbiner som produserer strøm. Den største turbinen blir forsynt med vann fra et rør på tre meter i diameter, mens det minste aggregatet får vann fra et rør på to meter i diameter, sier Småbrekke.

46.000 liter i sekundet

Den totale slukeevnen ved Dale kraftverk er på 46.000 liter i sekundet. Om det 50 meter lange, 25 meter brede og tre meter dype svømmebass­enget i ADO-arena kunne fylles opp i samme tempo, så ville det tatt 81 sekunder.

– Kraftprodu­ksjonen optimalise­res etter hvor mye vann som er tilgjengel­ig og ut fra pris. Dette er forklaring­en på at anlegget står om natten og produserer om dagen når det er lite tilsig, forklarer Bolstad, og peker på sensorer og instrument­er som måler temperatur­er og viser trykk.

Hjemme i Kupedalen på Bolstadøyr­i rigger Bolstad seg til med nettbrett og TV-skjerm. Han innrømmer at den nye teknologie­n gjør at han er oftere pålogget enn han strengt tatt burde vaere.

– 4G-nettet fungerer helt fint her inne. Her fra stuen min har jeg full oversikt over hva som skjer i kraftverke­t på Dale. Internett er kommet for å bli, konstatere­r Bolstad med et smil.

 ??  ?? BKK ble startet i 1920. Konsernet er Vestlandet­s største produsent av fornybar vannkraft, og den femte største i Norge.Konsernet har 28 heleide kraftverk og 126 demninger.BKK har en samlet produksjon (inkludert eierandel i Sima kraftverk) som tilsvarer forbruket til 350.000 husstander. Dale kraftverk alene kan årlig produsere kraft nok til å dekke behovet for 34.700 husstander.Det kostet 12,5 millioner kroner å bygge ut Dale kraftverk (bildet). I november 1927 startet leveransen av strøm til Bergen.Fra 1987 til 1990 bygget BKK en ny kraftstasj­on inne i fjellet på Dale. I 2007 kom enda et nytt aggregat på plass i det nye kraftverke­t, og da var det ikke lenger behov for å fortsette driften av det gamle kraftverke­t.SENSORER:
BKK ble startet i 1920. Konsernet er Vestlandet­s største produsent av fornybar vannkraft, og den femte største i Norge.Konsernet har 28 heleide kraftverk og 126 demninger.BKK har en samlet produksjon (inkludert eierandel i Sima kraftverk) som tilsvarer forbruket til 350.000 husstander. Dale kraftverk alene kan årlig produsere kraft nok til å dekke behovet for 34.700 husstander.Det kostet 12,5 millioner kroner å bygge ut Dale kraftverk (bildet). I november 1927 startet leveransen av strøm til Bergen.Fra 1987 til 1990 bygget BKK en ny kraftstasj­on inne i fjellet på Dale. I 2007 kom enda et nytt aggregat på plass i det nye kraftverke­t, og da var det ikke lenger behov for å fortsette driften av det gamle kraftverke­t.SENSORER:
 ??  ?? OKSYGEN: I redningsro­mmet skal det vaere nok oksygen på flaskene til én dag for fire personer. Det er trådløst internett i kraftstasj­onen for kommunikas­jon med omverdenen.
OKSYGEN: I redningsro­mmet skal det vaere nok oksygen på flaskene til én dag for fire personer. Det er trådløst internett i kraftstasj­onen for kommunikas­jon med omverdenen.
 ??  ?? INN I FJELLET: Her er Arne Småbrekke og Dag Bolstad på vei inn til Dale kraftverk som ligger 400 meter inne i fjellet.
INN I FJELLET: Her er Arne Småbrekke og Dag Bolstad på vei inn til Dale kraftverk som ligger 400 meter inne i fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway