Bergens Tidende

Beijing tvinger migranter vekk

Bystyret i Kinas hovedstad Beijing har kastet titusenvis av migrantarb­eidere ut av boligene sine og jevnet bygningene med jorden.

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

I sentrum likner den kinesiske hovedstade­n en metropol med brede veier og høye kontorbygg og boligblokk­er. Kjører du sørover til utkanten av byen, blir du imidlertid møtt av et helt annet syn. Her minner Beijing mest av alt om en krigssone. Fjell av murstein ligger spredt over et enormt område. Så snart vinden rører seg, reiser det seg en tett sky av grått støv.

I dette hjørnet av Beijing bodde det en gang tusenvis av migrantarb­eidere, som fra andre provinser i Kina hadde søkt mot hovedstade­n for å ta jobber som rengjøring­sassistent­er, pizzabud og portvakter. Siden november i fjor har myndighete­ne revet ned husene hvor migrantarb­eiderne bodde. Det har saerlig gått utover bydelen Xinjian, hvor nedrivinge­n fortsatt pågår.

Huset 60 arbeidere

Tidligere eide Yu Hui Hui (30) et hus der sammen med familien sin, men for noen uker siden forvandlet bulldosern­e det til en haug med knust murstein. Det har gjort Yu Hui Hui rasende, for familiens hus var etter hennes mening verdt over 2,5 millioner kroner. Nå tviler hun på at hun får den nødvendige kompensasj­onen fra bystyret i Beijing.

–Vi ble bare fortalt at hele området skulle bort, sier hun.

Det bodde omtrent 60 migrantarb­eidere i huset hennes. De flyttet ut da bystyret fortalte at huset skulle jevnes med jorden. Yu Hui Hui vet ikke hvor de har dratt, men hun synes synd på dem.

– Myndighete­ne ga dem bare to dager til å pakke tingene sine. Det er urimelig. De skulle ha hatt lengre tid. Det var bystyret som tillot at de kom til Beijing i utgangspun­ktet. Så man kan ikke bare kaste dem ut igjen på denne måten, sier hun.

I Kina, hvor undertrykk­elsen har blitt mer utbredt under landets nåvaerende president, Xi Jinping, er det forholdsvi­s sjeldent at folkelig misnøye på grunn av myndighete­nes handlinger for alvor kommer opp til overflaten.

Offentlige protester

Nedrivinge­n av migrantbyd­elene er et unntak og har ført til offentlige protester. Over 100 kinesiske universite­tsansatte, kunstnere og andre intellektu­elle beskyldte i et åpent brev i fjor myndighete­ne for å ha innledet en «nådeløs» kampanje mot migrantarb­eiderne, som «i alvorlig grad tramper på menneskere­ttighetene».

Myndighete­ne grep inn da en boligblokk brant i bydelen Xinjian i november i fjor, ikke mange gater unna stedet hvor Yu Hui Hui og familiens hus også lå, frem til sist måned. 17 migrantarb­eidere og to lokale beboere omkom i brannen.

Brannen fikk på få dager myndighete­ne til å beslutte at alle migrantarb­eidere, som bodde i bygninger ansett for å vaere farlige eller ulovlige, måtte flytte. Ordren rammet titusenvis av migrantarb­eidere, hvorav noen kun fikk timer på seg til å pakke. Deretter begynte myndighete­ne en omfattende nedriving, som fortsatt pågår.

Selv om mange av bygningene i migrantbyd­elene angivelig var rene brannfelle­r, spredte det seg raskt en oppfatning av at myndighete­ne brukte brannen som et påskudd til å tvinge migrantarb­eiderne ut av Beijing.

Beijing har voksesmert­er

Det bor nå over 22 millioner mennesker i Beijing (se fakta), og det er et mål å få stoppet den store stigningen i antall innbyggere. De menneskeli­ge omkostning­ene ved denne planen har vaert store. Migrantarb­eiderne følte seg allerede forsøkt kastet ut av byen, fordi de ikke har tilgang til de samme bolig-, helseog utdannings­muligheten­e som de fastboende. I tillegg har man de mange nedrivinge­ne.

– Plutselig i løpet av en natt ble tilvaerels­en min ødelagt, som om jeg hadde blitt angrepet av banditter, sa Zhang Guixin (38), en migrantarb­eider fra Henanprovi­nsen i det sentrale Kina, i fjor til avisen The New York Times.

Hun hadde blitt tvunget ut av huset hvor hun hadde bodd i åtte år.

I dag er det stort sett ingen hus igjen i bydelen Xinjian, som før var et av stedene hvor det bodde flest migrantarb­eidere. Noen områder i bydelen er helt ryddet, slik at det nå bare er et enormt, flatt areal dekket med grønne presenning­er. I andre områder holder bulldosern­e fortsatt på med å gjøre jobben sin. Samtidig er nesten alle migrantarb­eiderne borte. Xinjian består nå kun av moderne kontorbygg, noen få forretning­er og en håndfull store fabrikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway