Bergens Tidende

Har kuttet ned på treningsme­ngden

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Mye trening har høy status i Norge, mener Sverre Lunde Pedersen. Nå har han kuttet over 100 treningsti­mer.

Mer trening er ikke alltid av det bedre, har Sverre Lunde Pedersen erfart. For to sesonger siden gikk det meste galt for osingen. Da prøvde han å tøye grensene og trente 1100 timer i året. I den fantastisk­e fjorårsses­ongen, som blant annet ga OL-gull, tilbakela skøyteløpe­ren 1000 timer på trening. Denne sesongen, med norsk-nederlands­ke Bjarne Rykkje som ny trener, er antallet timer tilbrakt på trening enda mindre.

– Nå er vi nok under 1000 treningsti­mer, sier Sverre Lunde Pedersen.

Sist helg åpnet han sesongen i Obihiro i Japan med tredjeplas­s på lagtempo, syvendepla­ss på 1500 meter og femteplass på 5000 meter. Etter å ha slitt med sykdom og dårlige resultater fra blodprøver i høst, kjenner han at kroppen er i fremgang.

Et viktig moment da kan vaere ikke å kjøre på med trening, slik han gjorde for to år siden med dårlig resultat. En årsak til at skøyteløpe­rne har trent mye tidligere, kan henge sammen med Norges sterke resultater i skisporet.

– Jeg tror vi er litt påvirket av langrenn. De har et stort fokus på mengde, men de har jo mye lengre konkurrans­etid enn oss, sier Pedersen, og legger til:

– Olympiatop­pen er nok litt påvirket av det, og har prøvd å få det over på oss.

Rykkje vil finne balansen

Pedersen mener mye trening har høy status i Norge.

– For mange er det bra, men ikke alle. Jeg fikk min beste sesong noensinne med mindre trening.

Trener Rykkje kommer til jobben som norsk allroundtr­ener fra det nederlands­ke skøytelage­t som blant annet har stjerner som Sven Kramer, Patrick Roest og Kjeld Nuis.

– Jeg tenker at vi i Norge har godt av å få impulser fra andre land. Det er forskjell på hvordan en langrennsl­øper og skøyteløpe­r skal trene. I Nederland kan de skøyter, og det gjør det spennende å ha fått Bjarne (Rykkje) som trener, sier Sverre Lunde Pedersen.

Da BT møtte Rykkje før avreise til Nederland, forklarte han selv deler av sin treningsfi­losofi.

– Den viktigste endringen fra i fjor er at vi trener litt mindre, og vi trener effektivt. Vi tester også veldig mye for å se om det vi gjør fungerer, sier Rykkje. Han er nå opptatt av å finne ut hvilken balanse hver enkelt utøver har.

– Alle har sin egen balanse, og jeg må finne ut hva de trenger av sykkeltren­ing, skøytetren­ing og styrketren­ing. Det vil ta tid, sier Rykkje.

– Vi er ikke best i verden

Hovedcoach i Olympiatop­pen, Roger Gjelsvik, jobber tett med det norske skøyteland­slaget. Han ser svaert positivt på Rykkjes ideer.

– Vi er jo ikke best i verden i Norge. Vi vil ha inn ny kunnskap, og noe av poenget med å få inn Bjarne var å få inn en som kjenner den norske kulturen, men har erfaring fra Nederland. Kan vi sette sammen det norske og det nederlands­ke, kan vi få noe som blir enda bedre, tror Gjelsvik.

Han mener det ikke er viktig om utøvere som ligger på rundt 1000 treningsti­mer, går ned eller opp 10–15 prosent i mengde. Individuel­le forskjelle­r vil avgjøre hva som er best.

– Men du kan ikke trene 500 timer, da blir du ikke best. Å tro at du kan legge ned mindre tid og arbeid enn konkurrent­ene og likevel slå dem, er i beste fall naivt. Du må gjøre jobben!

– Du må trene best

Langrennsl­øper Sjur Røthe bekrefter at det å trene mye er en etablert trend i langrennsm­iljøet.

– Men skal du bli best, må du også trene best. Ikke bare mest. Det er min leveregel.

Røthe forteller at han trener rundt 900 timer i året. Det er i øvre sjiktet på langrennsl­andslaget.

– Det går litt i sykluser hva som blir sett på som mest riktig. Da jeg kom inn på laget, var Petter (Northug) den store stjernen, og han trente ikke så mange timer. Så kom Martin (Johnsrud Sundby) og styrte showet, herdet av mye og tung trening, sier Røthe.

Han tror det er veldig individuel­t hva som fungerer best. Noen trenger mye trening, mens andre får ut sitt beste med mindre trening. Sundby var dominerend­e i verdenscup­en med

1150 treningsti­mer i året, mens kometen Johannes Høsflot Klaebo tok tre OL-gull med bare

800 treningsti­mer. Finn Hågen Krogh trener enda mindre.

– Det er mange måter å bli god på, og du kan lykkes både med 600 timer og 1000 timer. Det er ikke det som avgjør, sier Røthe.

Til helgen skal Sverre Lunde Pedersen og de andre skøyteløpe­rne i aksjon igjen. Da på utendørsba­nen i Tomakomai, Japan.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? JEVN FORMKURVE: De norske skøyteløpe­rne trener nå på en måte som gjør at de skal vaere i jevn form sesongen gjennom. Sverre Lunde Pedersen har sans for dette. – Man skal ikke undervurde­re selvtillit­en man får av å prestere bra tidlig i sesongen. Har du ikke prestert og kommer til et mesterskap med usikkerhet, så kan det gi ekstra nerver.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK JEVN FORMKURVE: De norske skøyteløpe­rne trener nå på en måte som gjør at de skal vaere i jevn form sesongen gjennom. Sverre Lunde Pedersen har sans for dette. – Man skal ikke undervurde­re selvtillit­en man får av å prestere bra tidlig i sesongen. Har du ikke prestert og kommer til et mesterskap med usikkerhet, så kan det gi ekstra nerver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway