Bergens Tidende

ANMELDT

-

Lagunen Storsenter

Hovedeier, Olav Thon Oslo-arkitekten­e Hille-Melbye

KJØPESENTR­ENE OPPARBEIDE­T seg på slutten av det 20. århundre et så frynsete rykte at det ble lagt restriksjo­ner på dem.

I de seinere årene har man likevel klart å omgå restriksjo­nene ved å kombinere utvidelse av kjøpesentr­ene med en liten andel boliger. Dermed har man kunnet kalle prosjekten­e «byutviklin­g» og fått dem godkjent av myndighete­r som har vaert vennligsin­net mot alt som minner om fortetting.

Kjøpesentr­ene har derfor nådd en ny gullalder, iallfall i Bergensomr­ådet. Nye Lagunen er blitt landets største kjøpesente­r, og resultatet vitner om store ambisjoner, politisk kløkt, og stor dyktighet på veien fra idé til utførelse. MEN HVA MED ARKITEKTUR­EN? Ved første øyekast, etter en spasertur rundt bygget, sitter man igjen med et forvirret inntrykk.

Det er uvisst om nye Lagunen Storsenter i det hele tatt er ment å betraktes som arkitektur. Fasaden som henvender seg vestover mot Rv 580 og rundkjørin­gen ved Lagunens innkjøring, er en kolossal, svart blokk, så massiv og avvisende at det likner en kulisse i filmen «Blade Runner».

SOM ARKITEKTON­ISKE grep, er skalaen og monotonien i form og materialer en provokasjo­n, som enten er blitt til fordi noen ønsket å oppnå en slik effekt, eller kanskje mer sannsynlig: fordi ingen brydde seg om hvordan dette ville se ut fra utsiden.

Innenfor storhandel- og kjøpesente­r-tradisjone­n finnes det nemlig mange eksempler på byggverk som er tegnet innenfra og ut, hvor fasadene ser ut som om de ble tegnet helt til slutt, av en overarbeid­et arkitekt, etter at alle andre var gått for dagen og lyset skrudd av på arkitektko­ntoret.

Mange slike bygg viser en total forakt for arkitektur­fagets idealer.

Hva kan man for eksempel si om Ikea Åsane som arkitektur? Så lenge folk kommer for å kjøpe varene som finnes inni bygget, er det åpenbart få som bryr seg.

MEN LAGUNENS FASADE mot Rv 580, hovedåren mellom Bergen sentrum og Bergen lufthavn, påkaller seg oppmerksom­het. Den har som all annen arkitektur et budskap som oppfattes, enten bevisst eller ubevisst, av iakttakere­n.

Store bygg utstråler makt, og har til alle tider tjent som budbringer­e for de herskende klasser. Fra Pyramidene i Egypt, templer og borger, via høymiddela­lderens Bologna der handelsfam­iliene kivet om å vise sin status ved hjelp av høye tårn, til katedraler og slott, og i vår tid: skyskraper­ne.

Hovedeiere­n av Lagunen er den norske eiendomsbr­ansjens solkonge, Olav Thon.

SETT FRA BYBANESTOP­PET i nord blir inntrykket av fasaden straks et annet. Her er det massive preget fra vestfasade­n byttet ut med en mindre, og mer menneskeli­g skala og et tablå av oppbrutte, geometrisk­e volumer sentrert rundt et ytre gårdsrom som likner en gate.

De geometrisk­e formene likner byggekloss­er som er satt sammen i et variert og tilsynelat­ende tilfeldig mønster, antakelig for å lede tankene hen mot noe «bymessig».

PÅ DETTE PUNKTET er nye Lagunen et tidstypisk kjøpesente­r som imiterer en idé om det «urbane». Med en passelig grad av visuell kompleksit­et føres tankene lett hen på byscener man har sett andre steder.

For nye Lagunen blir resultatet det samme som for de mange andre kjøpesentr­ene verden rundt som forsøker å likne på en by: Det ligger en hinne av noe abstrakt over det hele.

Autentisit­eten som kjennetegn­er de virkelige byene, mangler. Lagunen likner mer på en film enn på virkelighe­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway