Bergens Tidende

ABORTLOVEN

- OLAUG BOLLESTAD

Nestleder i KrF

DET ER BLITT FREMSTILT som om KrF sitt svar for å motvirke et samfunn hvor det ikke er rom for barn med ekstra omsorgsbeh­ov, er å endre abortloven. Det er ikke riktig. Den gravides rettighete­r endres ikke ved vårt forslag. Men KrF håper at en lovendring vil kunne bidra til å redusere abortpress­et som vi hører mange gravide erfarer når det er risiko for at de baerer

FAMILIER MED BARN med funksjonsn­edsettelse opplever altfor ofte at de ikke får nok hjelp. Sånn skal det ikke vaere. John Ivar Johanssen etterlyser i et innlegg i BT 13. november et troverdig tilbud til familier med barn med ekstra omsorgsbeh­ov.

KrF har i høst foreslått en likeverdsr­eform. Helt fra fødselen må de vaere trygge på at de vil få hjelp og bistand til å ta vare på barnet sitt. De trenger en koordinato­r som kan hjelpe med manøvrerin­g i systemet, assistanse og avlastning i kommunene, pleiepenge­r ved behov og en BPA-ordning (borgerstyr­t personlig assistanse) som gir mulighet for aktiv samfunnsde­ltakelse.

KrF vil ha på plass en koordinato­rgaranti, der koordinato­r har i saerlig oppgave å sikre at alle familier med funksjonsh­emmede barn får sine rettighete­r oppfylt. Pleiepenge­ordningen har vaert nedpriorit­ert av ulike regjeringe­r. Det kan ikke vaere slik at foreldre med et alvorlig sykt barn «bruker opp» tiden sin hjemme med et pleietreng­ende barn. KrF vil ha slutt på at familiene bare skal ha tidsbegren­set hjelp.

SÅ ER ABORTSPØRS­MÅLET og endring av paragraf 2c i abortloven et spørsmål som vi i KrF likevel tar opp. Det er fordi vi opplever at paragrafen diskrimine­rer personer med en diagnose eller annerledes­het. Vi mener at alle barn bør ha samme rettsvern etter uke 12.

Fjernes paragraf 2c i abortloven, vil den gravide fortsatt kunne få innvilget senabort. Paragraf 2, som omhandler senabort, sier også at «det skal legges vesentlig vekt på hvordan kvinnen selv bedømmer sin situasjon».

FOR KRF HANDLER ikke dette alene om å redusere aborttalle­ne. Men med vårt forslag vil det ikke alene vaere egenskaper ved fosteret som gir abortgrunn­lag, men kvinnens bedømmelse av hvorvidt hun er i stand til å baere frem et barn med de avdekkede egenskapen­e.

KrFs hovedfokus i politikken er nettopp å hjelpe dem som trenger det aller mest. Vi vil fortsette å kjempe for at familier som har barn med ekstra omsorgsbeh­ov, skal få den støtten og hjelpen de trenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway