Bergens Tidende

Bitcoinfab­rikk vil stanse driften

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN OG NTB rune.christophe­rsen@bt.no

Datasentre som produserer kryptovalu­ta mister strømsubsi­dieringen fra nyttår av. – Vi må kutte driften helt, sier talsmann Gjermund Hagesaeter i Kryptovaul­t.

Selskapet driver landets største bitcoinsen­ter ifølge Dagens Naeringsli­v, og ble tatt på sengen av budsjettav­talen mellom KrF og regjerings­partiene som kom tirsdag kveld. Den fastslår at datasentre som produserer kryptovalu­ta, må betale normal elavgift.

– Dette kom som et sjokk, så vi må vurdere hva som skjer videre. Vi kan ikke ha 40 ansatte hvis vi ikke har inntekter. Etter all sannsynlig­het mister en del ansatte jobben, sier Hagesaeter til DN.

Datasentre har i dag samme rabatt som annen kraftkreve­nde industri. Det betyr at de som har en kapasitet på mer enn 0,5 megawatt, betaler 0,48 øre i avgift per kilowattim­e, i stedet for 16,58 øre.

– Vi hadde kanskje noen få øre i margin, og nå får vi plutselig avgift på 16,58 øre. Det sier seg selv at det blir ulønnsomt, sier Hagesaeter.

Kryptovaul­t driver i dag bitcoin-fabrikk på Dale i Vaksdal kommune, og i Follum fabrikker på Hønefoss. I tillegg holder de på å bygge opp et senter i Sauda.

– Skrur av

– Hvis dette blir stående skrur vi av maskinene og stanser driften. Så må vi vurdere om det er mulig å hente inn andre kunder, sier Hagesaeter til BT.

Den største kunden selskapet har er et stort japansk teknologis­elskap.

– Et av fortrinnen­e våre er at vi er et forutsigba­rt land med et stabilt politisk system. Det er det vi har forklart til våre asiatiske kunder. Vi har sagt det ikke skjer endringer over natten og at det er gode prosesser der alle aktørene blir hørt. Så skjer det her.

– Nei til jobber

– Dette er sjokkerend­e! Her har budsjettka­meratene endret rammevilkå­r uten drøfting, høring eller dialog med bransjen. Norge scorer høyt på rankinger over politisk stabilitet og forutsigba­re rammevilkå­r, men nå spiller regjeringe­n hasard med denne troverdigh­eten, sier IKT-Norges sjeføkonom Roger Schjerva i en pressemeld­ing.

– Konsekvens­en av dette vil jage kryptovalu­ta-minerne til Sverige og Danmark. Kraft må vi fortsatt levere til disse sentrene innenfor det nordiske kraftmarke­det. Vi sier bare nei til inntekter og jobber.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway