Bergens Tidende

PET-undersøkel­ser

-

PET er en maskin som kan skanne hele kroppen til et menneske.

Før undersøkel­sen blir et radioaktiv­t merket druesukker injisert i kroppen til pasienten. Ved å la druesukker­et bli tatt opp og fordelt i kroppen, vil legene som studerer bildene fra PET/CT-undersøkel­ser kunne identifise­re unormal aktivitet i kroppen. Det gir forbedret diagnostis­ering av for eksempel kreftpasie­nter.

PET gir også mulighet til å oppdage kreft på steder der man ikke kommer til med f.eks. ultralyd.

PET-maskinen som Haukeland fikk i 2014, kostet 40 millioner. slapp mer behandling. Nå er hun kreftfri og tilbake i jobb.

Reddet livet

På jubileumss­eminaret kom historiene på løpende bånd. Om den gravide kvinnen med hjernesvul­st i Etiopia, som ble reddet takket vaere et avansert mikroskop.

Om alle de tusenvis av menneskene i Malawi som har sluppet å amputere lemmer på grunn av samarbeide­t med Haukeland, og senteret bygget opp med midler fra bergensere­n.

Om guttene på Energisent­eret som mente at alle burde ha et slikt senter. Og om alle kvinnene i Bergen som har nytt godt av avanserte metoder for å oppdage gynekologi­sk kreft.

Og enkelte anekdoter. Som da tidligere administre­rende direktør i Helse Bergen, Stener Kvinnsland, åpnet en konvolutt fra Mohn på 60-årsdagen i 2008.

Oppi konvolutte­n var det to kort av typen som festes til blomsterbu­ketter.

På det ene sto det: «Fra Mohnstifte­lsen: 100 millioner». På den andre: «Fra meg personlig: 100 millioner».

Gave i retur

Onsdag fikk Trond Mohn en gave i retur.

«Godt jobbet»-prisen er en diplom som vanligvis går til medarbeide­re i Helse Bergen som har gjort en ekstraordi­naer innsats. Ifølge Eivind Hansen har den aldri før gått til noen som ikke er ansatt.

Sammen med en refleks og en drikkeflas­ke, var diplomet gaven. Trond Mohn så faktisk litt rørt ut.

– Det er for få velstående som gir. De vet ikke hva de går glipp av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway