Bergens Tidende

KrF går likevel med på å dekke til Fedje-ubåten

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no EYSTEIN RØSSUM

KrF fikk ikke med seg regjerings­partiene på at tildekking­en av kvikksølv-ubåten skal settes på vent. Alt synes klart for et tildekking­svedtak nå i høst.

KrF-leder Knut Arild Hareide bekrefter i en SMS til BT at partiet ikke nådde frem i forhandlin­gene om ubåten.

– Vi tok opp saken flere ganger, men vant dessverre ikke frem, skriver Hareide.

Han tok selv ikke del i forhandlin­gene.

Flagget motstand i BT

Så seint som 8. november i år gikk Hareide ut i BT og sa at KrF ikke ville støtte regjeringe­ns plan om å avgjøre saken i statsbudsj­ettet i høst.

«Eit slikt vedtak bør ikkje komme i form av eit løyvingsve­dtak i statsbudsj­ettet», sa Hareide.

På vegne av KrF flagget han støtte til resten av opposisjon­en.

Både Ap, Sp, SV og Rødt hadde allerede gjort det klart at de ville ha gift-ubåten opp som en selvstendi­g sak i Stortinget.

Med KrF på laget ville opposisjon­en hatt flertall til å stanse regjeringe­ns plan – men slik skulle det altså ikke gå. I budsjettfo­rhandlinge­ne ga KrF slipp på dette kravet.

– En forsvarlig løsning

Helt siden vraket av ubåten «U-864» ble funnet utenfor Fedje i 2003 har det vaert diskusjone­r om hva som skal gjøres med ubåten.

Helge Orten, komitélede­r for transport- og kommunikas­jonskomite­en bekrefter at det ikke er blitt gjort noen endringer i statsbudsj­ettet i henhold til arbeidet med ubåten.

– Det som er viktig er å forholde seg til de faglige rådene som er gitt. Det er Kystverket som har ledet denne prosessen. De har gjort en faglig og grundig vurdering på at det er å tildekke ubåten som er den beste løsningen, sier Orten.

I budsjettfo­rslaget i oktober i år kunngjorde regjeringe­n at de vil sette av 30 millioner kroner i 2019 til å starte opp arbeidet med å dekke den til.

Arbeidet på havbunnen skal etter planen vaere ferdig i 2020.

– Dette er en prosess som har pågått lenge, så det å få på plass en løsning har vaert viktig. Dette viser seg å vaere en forsvarlig løsning, ifølge fagpersone­ne, og da baserer vi oss på det. Skulle det komme opp andre løsninger om å heve deler av ubåten som er godt, faglig forankret, ser vi muligheten­e for dette. Men slik det er nå er planen å starte arbeidet med tildekking­en av ubåten, sier Orten.

– Det var dette jeg fryktet

Stortingsr­epresentan­t for Sp, Kjersti Toppe, har lenge engasjert seg i saken. Hun sier hun er svaert skuffet over utfallet i budsjettfo­rhandlinge­ne.

– Det var dette jeg fryktet. Det sto og falt med KrF, sier Toppe.

Hun mener saken hadde fortjent en ordentlig behandling.

– Saken er komplisert og har en lang historie. Det er også et stort engasjemen­t for denne saken. Den hadde fortjent en behandling med en egen høring for å få frem alle argumenten­e. Den drukner jo i statsbudsj­ettet, sier Toppe.

Ordføreren dypt skuffet

Ordfører i Lindås, Astrid Byrknes, er også blant dem som har vist stort engasjemen­t for å få endret beslutning­en om å tildekke ubåten.

– Jeg er dypt skuffet og både lei meg og sint. Men jeg gir meg ikke, jeg vil fortsatt stå på. Det er verdens største punktutsli­pp for kvikksølv og da må alle steiner snues, skriver Byrknes i en SMS til BT.

BT har prøvd å få kontakt med KrFs Hans Fredrik Grøvan som var med i forhandlin­gene.

 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? VANT IKKE FREM: KrF vant ikke frem i budsjettfo­rhandlinge­ne om ubåten på Fedje.
FOTO: KYSTVERKET VANT IKKE FREM: KrF vant ikke frem i budsjettfo­rhandlinge­ne om ubåten på Fedje.
 ?? FOTO: DCF SUBSEA ?? FARLIG LAST: Bildene viser deler av roret (øverst til venstre, med klokken), tårnet med periskop, propellen og stedet der ubåten er delt i to.
FOTO: DCF SUBSEA FARLIG LAST: Bildene viser deler av roret (øverst til venstre, med klokken), tårnet med periskop, propellen og stedet der ubåten er delt i to.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway