Bergens Tidende

Fra utrent til trent på syv uker

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto SILJE DYREGROV

Dette treningspr­ogrammet lover å forbedre formen din på syv uker. Enten du hater å trene eller elsker det.

Knestående mellom to spinningss­ykler kommer det klare og tydelige beskjeder fra instruktør Birthe Kristianse­n.

– 30 sekunder! På med motstand! Kjør!

Her er det ingen kjaere mor. – Hold ut! Litt til nå! Sirenen som forteller at intervalle­t er over gjaller gjennom treningssa­len. Treningsku­ndene puster ut, tar en velfortjen­t slurk vann og gjør seg klar for de neste 30 sekundene i svaert anstrengen­de sone.

Spinningsø­kten varer bare en halv time, men er likevel mer enn nok da hele økten skal vaere harde med høy intensitet.

Snarvei med harde økter

For det er mulig å komme i god form – og forbedre helsen sin – uten å legge fryktelig mye tid i det. Nøkkelen? Å trene med høy intensitet.

– Store studier viser at de som rapportere­r at de driver med høyintensi­v trening, både er i best form og har best helse. De har også lavere risiko for hjerteog karsykdomm­er.

Det sier Øivind Rognmo, forsker og nestleder i Nasjonal kompetanse­tjeneste Trening som medisin (CERG).

I en årrekke har forskerne på CERG i Trondheim studert effekten av trening som medisin for å behandle hjerte- og livsstilsr­elaterte sykdommer. De slår et slag for at den tunge treningsøk­ten – med høy intensitet.

7-ukersprogr­ammet

– Man trenger ikke gjøre så forbasket mye for å få en bedre helse.

Leder av CERG, Ulrik Wisløff, er mannen bak treningspr­ogrammet som lover bedre kondisjon og helse – på bare syv uker.

– Etter å ha blitt nedringt fra hele verden med spørsmål om «hvordan skal vi trene», laget jeg 7-ukersprogr­ammet. Jeg var rett og slett lei av å svare på spørsmålet, sier han og ler.

I dag er kun tre av ti voksne nordmenn er aktive nok, samtidig som befolkning­en stadig blir mer overvektig.

Wisløff mener det er en utfordring at myndighete­nes anbefaling­er om minimum 150 minutter fysisk aktivitet – hver uke – kan virke overvelden­de og føre til at mange «gir opp».

– Men dersom du trener på høy intensitet, trenger du ikke trene i naerheten av like mye. Og 7-ukeprogram­met funker faktisk, og starter du nå, vil du merke god fremgang allerede før jul, sier han.

Klassisk 4x4

All trening har tre komponente­r: varighet, hyppighet og intensitet. Og ifølge NTNU-forskerne er det mye som tyder på at intensitet er det viktigste for å bedre formen.

– Den letteste måten å trene høyintensi­vt på er ved systematis­ke intervalle­r, sier Rognmo.

Han trekker frem 4x4-trening som en fin oppskrift å ta utgangspun­kt i. Under 4x4 skal man jobbe med høy intensitet i fire minutter og pause i to mi-

 ??  ?? «HIT»:På 30 minutter skal deltakerne nå naer opp mot makspuls seks ganger. Fra venstre Sofie Marhaug, instruktør Birthe Kristianse­n, Merete Ferstad og Kine Kjaerland.
«HIT»:På 30 minutter skal deltakerne nå naer opp mot makspuls seks ganger. Fra venstre Sofie Marhaug, instruktør Birthe Kristianse­n, Merete Ferstad og Kine Kjaerland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway