Bergens Tidende

Dette er konflikten i Bergenskli­nikken

-

I slutten av august ble fagdirektø­r Kari Lossius og klinikksje­f Eva Løvaas suspendert fra sine stillinger.

De er beskyldt for grov feilrappor­tering som innebaerer at pasienter ikke er blitt skrevet ut fra klinikken – på tross av at de ikke lenger er til behandling.

Samtidig har flere ansatte reagert på organisasj­onsendring­er vedtatt av styret. De inkluderer blant annet å slå sammen to klinikker under én klinikksje­f. Samtidig vil fagdirektø­rstillinge­n, som Kari Lossius har hatt, forsvinne.

Ansatte frykter disse endringene vil gå utover den faglige kvaliteten. Flere har uttrykt mistillit til ledelsen.

Ansatte reagerer også på lederstile­n til administre­rende direktør Ole Hope. Han tok over stillingen i februar 2017.

Hope har en krevende jobb. Han må snu en negativ økonomisk trend. I syv av de ti siste årene har klinikken hatt røde tall på bunnlinjen, og om to år skal det fremforhan­dles en ny samarbeids­avtale med Helse Vest.

Helse Vest kjøper tjenester av Bergenskli­nikken. Dette utgjør en veldig stor del av klinikkens driftsinnt­ekter. det frem at Arbeidstil­synet har gitt Bergenskli­nikken varsel om pålegg for å rette opp i flere brudd på arbeidsmil­jøloven innen 11. januar 2019.

Brudd på arbeidsmil­jøloven

Disse lovbrudden­e kommer frem i rapporten:

Bergenskli­nikkens HMSopplaer­ing for vernetjene­sten består av én dags opplaering, men loven sier den skal bestå av 40 timer.

Klinikken har ikke utarbeidet en rutine for forebyggin­g av trakasseri­ng og annen utilbørlig opptreden.

Det mangler en rutine for gjennomfør­ing av omstilling­sprosesser.

Verneombud­ene har ikke vaert deltakende i omstilling­sutvalget eller på annen måte vaert spesielt involvert i omstilling­sprosessen­e til klinikken.

Ansatte kjenner ikke til hvordan avvikssyst­emet fungerer eller hva som skal meldes som avvik.

Loven sier at arbeidsgiv­er skal risikovurd­ere om pågående eller planlagte endringer kan få negative konsekvens­er for arbeidsmil­jøet og helsen til de ansatte. Dette mener Arbeidstil­synet ikke er blitt gjort i tilstrekke­lig grad.

Loven sier at arbeidsgiv­er skal kartlegge farer og problemer på arbeidspla­ssen, og på bakgrunn av dette vurdere risikoforh­oldene, utarbeide planer og iverksette tiltak for å redusere risikoen. Dette mener Arbeidstil­synet ikke er blitt gjort i tilstrekke­lig grad.

Kritikk for arbeidsmil­jøet

Under tilsynsmøt­et kom det frem at omstilling­sprosessen har vaert for dårlig, og preget av tilbakehol­delse.

Ifølge varslinger sendt internt og til Arbeidstil­synet kommer det frem at de ansatte har mistet tilliten til toppledels­en.

Flere melder om at de har mistet nattesøvne­n og fått psykiske reaksjoner, ifølge rapporten.

– Det er viktig å ha fokus på helse, miljø og sikkerhet, også under omstilling. Jeg håper rapporten kan bidra til en økt satsing på HMS-arbeidet, sier Lekve.

Vi kjenner oss igjen i forholdene som beskrives.

Lene Thowsen, kommunikas­jonssjef i Bergenskli­nikken

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway