Bergens Tidende

Desperate migranter kaster seg foran l skyss mot USA. Noen lykkes, resten m

-

jubler takknemlig til sjåføren. De skynder seg å klatre opp på lasteplane­t med alle eiendelene sine.

Håpet lever

Med sin nye last kjører bilen av sted gjennom ørkenen mot migrantene­s mål: byen Tijuana, som ligger på grensen til staten California, i landet de fleste av dem har forlatt sine hjem og alle sine kjaere for: USA.

De siste ukene er flere tusen migranter fra en karavane med opp mot 5000 mennesker fra Sentral-Amerika ankommet Tijuana. De har slått seg ned i en midlertidi­g leir under kummerlige forhold. De fleste av karavanens migranter kommer fra Honduras, El Salvador og Guatemala, på flukt fra fattigdom og kriminalit­et, med håp om et bedre liv i USA. Mange av dem har gått naermere 5000 kilometer for å komme frem.

Her på motorveien, som skjaerer gjennom den mexicanske ørkenen, er de slitne og utmattede, men fortsatt håpefulle. Håpet om å få skyss videre fra Mexicali med en lastebil, lever. Håpet om at de nå endelig skal lykkes med å nå USA, lever.

Ser ingen fremtid

Blant annet hos familiefar­en Jorge Rafael (42). Han går gjennom ørkenen med sine tre sønner Axel (15), Alexander (16) og den eldste og mest alvorlige av de tre, Joce (17).

Rafael hadde egentlig forskjelli­ge jobber i Honduras, hvor guttenes mor og lillesøste­r fortsatt befinner seg. Han bestemte seg for å begi seg ut på denne reisen med sine sønner for forhåpentl­igvis å ende opp i Atlanta, Georgia, hvor broren hans bor. Rafael kan ikke se en fremtid for guttene sine i Honduras.

– I Honduras tvinger gjengene gutter til å bli med i kartellene. Hvis de nekter, blir de drept. Guttene ville reise av sted og jeg bestemte meg for å bli med dem, forteller han.

42-åringen sier han følger guttene, slik at de kommer trygt frem. Selv hvis han ikke klarer å komme seg det siste stykket over grensen, håper han guttene kan klare det. Med seg har de to av guttenes venner fra hjemtrakte­ne i Honduras. De har holdt sammen på hele reisen med karavanen.

Dyre hjelpere

Den ene av guttene baerer på et lite telt. Hvis de ikke får skyss med en lastebil underveis, slik som de andre haikende migrantene gjorde, må de slå opp teltet ved siden av motor-

 ??  ?? HAIK: De siste ukene er flere tusen migranter fra en karavane med opp mot 5000 mennesker fra Sentral-Amerika ankommet Tijuana. Mange haiker med lastebiler og trailere langs veien.
HAIK: De siste ukene er flere tusen migranter fra en karavane med opp mot 5000 mennesker fra Sentral-Amerika ankommet Tijuana. Mange haiker med lastebiler og trailere langs veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway