Bergens Tidende

Tebiler for å få vandre videre.

-

veien og sove der, tett inntil hverandre. Om dagen er ørkenen fortsatt varm, men om natten kan temperatur­en falle til flere minusgrade­r.

Gruppen stopper i motorveien­s midtrabatt for å ta seg en hvil. De har gått uavbrutt siden klokken 05.00 i morges, nå er klokken 15.00. Bilene suser tett forbi dem med store brøl. Vi ser ut på ørkenen.

Dette er et av de mest populaere stedene å krysse grensen til USA ulovlig. Det er imidlertid tåpelig å prøve å gjøre det alene. Det krever en såkalt coyote, en menneskesm­ugler som kan veien og vet hvordan man unngår grensepoli­ti, selvtektsg­rupper, kameraer, hunder og bevegelses­sensorer. En slik tjeneste, sier de, koster imidlertid 200.000 pesos, nesten 85.000 kroner. Et skyhøyt beløp de ikke engang kan forestille seg hvordan de skulle skaffe.

Ikke velkommen

Akkurat nå setter de sin lit til at de kan gjøre det lovlig.

– Kanskje vil Donald Trump la oss passere, slik de lot oss gjøre ved grensen til Mexico? spør en av guttenes venner, 20-åringen Wilson.

Det er et umulig spørsmål å gi et skråsikker­t svar på. Amerikansk­e soldater har satt opp piggtråd langs store deler av gjerdet til USA den siste uken – siden de første karavanemi­grantenes ankomst til Tijuana. Samtidig har Trump saerlig i sin nylige mellomvalg­kamp gjort alt for å understrek­e at karavanen, som han kaller en «invasjon», ikke er velkommen i USA.

Under Trump har USA dessuten skjerpet sine migrasjons­og asylregler kraftig. Og regjeringe­n har uttalt at loven ikke innvilger asyl på bakgrunn av trusler fra kriminelle, slik mange av karavanens migranter tror.

Utpå kvelden ankommer migranter, som tidligere på dagen fikk skyss av forbipasse­rende lastebiler, grensebyen Tijuana. Flere hundre blir kjørt i busser til en migrantlei­r, som allerede rommer rundt 3200.

Kollektiv håpløshet

Det siste døgnet har antallet migranter som har nådd byen økt kraftig, opplyser ansatte ved Tijuanas rådhus.

Rådhusets medarbeide­re forventer at 1800 vil ankomme før helgen, og man har derfor gått i gang med å etablere enda en leir.

Siden lørdag har 800 migranter ankommet den allerede overfylte leiren.

En tilstand av kollektiv håpløshet har bredt seg, etter hvert som migrantene har oppdaget hvor umulig det antakeligv­is vil vaere for dem å komme inn i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway