Bergens Tidende

Ny oppfinnels­e kan revolusjon­ere sjakken

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Kunstig intelligen­s er på full fart inn i sjakkmiljø­et. Vi har møtt den genierklae­rte mannen bak prosjektet.

«Jeg har alltid lurt på hvordan det vil vaere om en overlegen art landet på jorden og viste oss hvordan de spiller sjakk. Nå føler jeg at jeg vet det.»

Det sa Magnus Carlsensek­undant Peter Heine Nielsen til chess.com i desember 2017. En rapport om programmet AlphaZero, som baserer seg på kunstig intelligen­s, var nettopp blitt publisert.

Det kom frem at programmet hadde beseiret sjakkcompu­teren Stockfish i en kamp på 100 simulerte partier, med 28 seire, 72 remiser og null tap.

Men det var ikke bare at programmet knuste Stockfish. Måten det skjedde på – avslørt ved ti eksempelpa­rtier – skapte også stor fascinasjo­n i sjakkverde­nen. «En game-changer», skrev nettstedet chessbase.com. «Sjakken blir aldri det samme igjen», skrev konkurrent­en chess.com.

– Måten programmet spilte på, var en enorm og veldig positiv overraskel­se. Det var eventyrlys­ten og spennende sjakk, forklarer stormester­en Ian Rogers.

Laerer av seg selv

Demis Hassabis (42) var selv rangert som verdens nest beste sjakkspill­er under 14 år. Når han nå er på plass under VM i London, vil mange ha en bit av ham. Ikke på grunn av sjakktalen­tet, men fordi han er AlphaZerop­rosjektets ansikt utad. Internasjo­nale medier har kalt Hassabis alt fra «genial» til «den kunstige intelligen­sens superhelt».

Etter at han kommer ut av VM-arrangøren­s offisielle TVstudio, møter vi ham. «Jeg har to minutter», sier Hassabis.

– Hva er forskjelle­n mellom AlphaZero og andre sjakkcompu­tere?

– Det er et helt annet system. Vi programmer­er ikke sjakkkunns­kap, den laerer av seg selv og sine egne feil. Tradisjone­lle sjakkcompu­tere er programmer­t av team med stormester­e og programmer­ere med spesialise­rt sjakk-kunnskap. De definerer hva man gjør i konkrete situasjone­r og hvilke regler man forholder seg til. Noen av disse sjakkprogr­ammene har tusenvis av regler. AlphaZero har ingen.

Med andre ord: Mens vanlige sjakkprogr­ammer har verdien på hver brikketype i bunn (f.eks. at et tårn er verdt fem bønder), har AlphaZero forkastet slike veiledende normer.

Programmet inneholder kun én ting som stammer fra mennesker: De elementaer­e reglene for hvor brikkene kan flytte. Resten er styrt av kunstig intelligen­s. I løpet av fire timer laerte programmet seg å spille sjakk på skyhøyt nivå.

Resultatet ble en type sjakk mange eksperter mener er en krysning mellom computersj­akk og «menneskeli­g sjakk».

– Hvordan har reaksjonen­e på programmet vaert?

– Det har vaert interessan­t med forskjelli­ge reaksjoner. Noen har vaert sjokkert, noen har vaert opprørt, mens andre har vaert forbløffet. Når vi gir ut mer informasjo­n, tror jeg folk vil bli mer forbløffet. Den typen sjakk programmet spiller, føles som sjakk fra en annen planet. Det er veldig vakker sjakk.

– Hvordan tror du programmet kan påvirke verdens beste sjakkspill­ere?

– Jeg vet ikke ennå. Men jeg håper det gir dem nye ideer. Jeg håper at en så talentfull spiller som Magnus Carlsen kan bruke disse ideene. Kanskje han kan finne noe interessan­t.

Vendepunkt­et i 1997

1997 er kjent som et slags vendepunkt for sjakkcompu­tere. Da tapte verdens beste sjakkspill­er Garry Kasparov en duell mot IBM-maskinen Deep Blue.

– Først hadde vi kampen mellom datamaskin­er og mennesker. Så nådde vi et punkt hvor det ikke var så mye vits lenger, forteller Dirk Jan ten Geuzendam.

Han er redaktør for magasinet New in Chess og jobber med en bok om hva sjakkspill­ere kan laere av AlphaZero.

Tidligere er ten Geuzendam blitt overrasket over hvor godt sjakkspill­ere klarer å tilpasse seg den teknologis­ke utviklinge­n. Blant annet peker han på at elitespill­erne er blitt bedre på å forsvare seg i utfordrend­e sluttspill, på grunn av muligheter sjakkcompu­tere har vist dem.

– Og nå viser AlphaZero oss at sjakk er enda dypere, og mer komplisert, enn vi trodde. Spørsmålet er nå: Hva vil det lede til?

Tror det hever nivået

I moderne sjakk er computere allerede en essensiell del av toppspille­rnes forberedel­ser. Tilgang til AlphaZero vil potensielt kunne gi en stor fordel.

Men inntil videre er programmet lukket for omverdenen. Det eneste som er offentligg­jort er altså de ti partiene spilt mot Stockfish. Hassabis varsler imidlertid at flere partier vil bli offentligg­jort snart.

Utviklinge­n kan heve nivået på verdens beste spillere ytterliger­e, tror stormester Ian Rogers.

– AlphaZero viser at vi fortsatt bare har skrapt overflaten ved sjakkens muligheter. Spillerne blir mer og mer oppmerksom­me på svakhetene sine.

Poenget til Rogers ble understrek­et av Magnus Carlsens sitat til The Times før VM:

«Jeg suger fortsatt i sjakk. Jeg suger bare litt mindre enn de andre.»

 ?? FOTO: NADJA PANTELEJEV­A, WORLD CHESS ?? Her gjør Demis Hassabis det seremoniel­le første trekket i VM-parti 8. Hassabis er administre­rende direktør i Google-eide Deepmind, som utvikler programmet AlphaZero.
FOTO: NADJA PANTELEJEV­A, WORLD CHESS Her gjør Demis Hassabis det seremoniel­le første trekket i VM-parti 8. Hassabis er administre­rende direktør i Google-eide Deepmind, som utvikler programmet AlphaZero.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway