Bergens Tidende

Bø savner kompisene

- KURT B. M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Det har ikke helt gått opp for Tarjei Bø at Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen ikke lenger er på samme laget.

Når den nasjonale åpningen for skiskytter­ne går av stabelen på Sjusjøen denne helgen, er det to legender som ikke har startnumme­r på. For Tarjei Bø har det tatt tid å venne seg til at bestekompi­s Svendsen og ikonet Bjørndalen ikke skal vaere rundt ham.

– Du blir jo glad i dem begge. Jeg har jo vaert på lag med dem siden 2009. Det er ti år på samme lag, og da er det jo klart at de er litt uvant, sier han.

De var ikke bare syke

Da de begynte sesongoppk­jøringen, så var de der likevel på en måte. Det hadde ikke helt gått opp for mannen som nå er blitt 30 år og veteran på det norske laget at det var endring.

– Jeg tenkte vel bare at nå var de syke siden de ikke dukket opp.

Men de var jo ikke syke. Ole Einar Bjørndalen kom først med meldingen. Ikke lenge etter fortalte Emil Hegle Svendsen at han ikke var motivert lenger. Han hadde allerede ymtet frempå om at OL i Pyeongchan­g kunne vaere karrieresl­utt. Slik ble det også.

– Nå innser jeg jo at de er borte fra laget for godt. Det blir spesielt rart på vinteren under konkurrans­esesongen når du ikke har han slappfiske­n (Emil Hegle Svendsen – journ.anm.) som sent kommer dassende i joggebukse til frokost, mens han gamlingen (Bjørndalen – journ. anm.) allerede er ferdig med frokosten.

Forbildene

Ole Einar Bjørndalen var kanskje årsaken til at Tarjei Bø valgte skiskyting og ikke fotball. Det var han som inspirerte ham til å forlate Stryn som 16-åring for å gå på skigymnas på Lillehamme­r. Det var Emil Hegle Svendsens prestasjon­er da Bø var junior som inspirerte ham til videre satsing.

– Det har vaert en veldig stilig «reise» å vinne OL og VM-gull sammen de to. Det å bli nevnt i samme åndedrag som de to, ser jeg som en stor aere.

Mens han før var en av de yngste på laget, er han nå en av de eldste. Lars Helge Birkeland er noen måneder eldre, mens Henrik L’Abée Lund er to år eldre.

– Vi er et lag som fortsatt har mye rutine og kjenner hverandre veldig godt. Det er ingen ungfoler som ennå er klare til å true, sier han.

Ny oppfinnels­e

Han har hatt sine sedvanlige små sykdomsper­ioder. Senest en forkjølels­e i oktober. Tarjei Bø har opp gjennom årene fått lange perioder av sesongene ødelagt av nettopp sykdom.

Slik har det ikke vaert foran denne sesongen. Derfor er det med mye pågangsmot, glede og en egen oppfinnels­e han imøteser sesongåpni­ngen.

– Jeg har laget et nytt sikte, forteller han.

Alle vet at stående skyting er krevende med pulsen raser som en galopperen­de Øvrevollhe­st gjennom kroppen. Når det i tillegg er vind, kan TV-seerne se med egne øyne se at skiskytter­ne vifter med børsepipen som med en hjulvisp.

Derfor har Tarjei Bø konstruert et mindre sikte foran på børsen.

– Teorien er at vinden skal ta mindre i børsen med et mindre sikte. Jeg regner med at de andre kommer etter når de ser at det fungerer.

Kjappe replikker

Det er på dette tidspunkt at intervjuet tar en vending i retning vennlig mobbing fra kollega Vetle Sjåstad Christians­en som kommer rolig seilende forbi med lange ører og får med seg tema i samtalen.

– Jeg skyter vel best uansett, gliser Christians­en.

Det meldes friskt tilbake: – Vetle er best på trening. Der er han bedre enn meg, innrømmer Bø og ler.

Christians­en er kjapp i kjeften denne ettermidda­gen.

– Det er bedre å vaere best på trening, enn aldri vaere best.

 ?? ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? SUKSESS: De var suksessgar­antistene i det norske landslaget i skiskyting i mange år. Nå er to av dem borte og Tarjei Bø har litt problemer med å fatte at de to store nå ikke er med på tur når sesongen starter.
ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX SUKSESS: De var suksessgar­antistene i det norske landslaget i skiskyting i mange år. Nå er to av dem borte og Tarjei Bø har litt problemer med å fatte at de to store nå ikke er med på tur når sesongen starter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway