Bergens Tidende

Mener det er én regel for Oslo og én for resten av landet

Kode-direktør Petter Snare er lei av å betale forsikring for bilder de låner av Nasjonalmu­seet.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

– All forsikring av kunst som eies av Nasjonalmu­seet, betales av staten. Når Kode låner denne kunsten, er det bergensern­e som må betale forsikring­en, sier Petter Snare.

– Forsikring­en vil bli enormt kostbar

Tirsdag skrev han et debattinnl­egg i BT, «Oslo tar livet av Museums-Norge», der han pekte på skjevforde­lingene mellom Oslo og resten av Norge.

«Når regjeringe­n neste år gjør et nasjonalt løft for museene, er det i realiteten en massiv subsidieri­ng av hovedstade­n. 94 prosent av bevilgning­en går til Oslo», står det i innledning­en. Noe av det som frustrerer Snare mest, er at Kode i Bergen må betale forsikring­en på bilder de låner av Nasjonalmu­seet, som eies og drives av staten. Da Kode stilte ut J.C. Dahls verker i mai, med over 200 bilder, betalte de 100.000 kroner bare i forsikring­spremie.

– Neste år skal vi arrangere den viktigste Munch-utstilling­en som har vaert i Bergen. Kunsten er verdt milliarder. Forsikring­en vil bli enormt kostbar, sier Snare.

– Penger ut av vinduet

Til den populaere Picasso-utstilling­en på Bergen kunstmuseu­m, nå Kode, i 2008, fikk museet statlig støtte til forsikring­spremien fordi mange av bildene kom fra utenlandsk­e samlinger. Men ordningen gjelder ikke hvis man låner bilder fra andre museer i Norge.

– Dette er penger rett ut av vinduet, som vi kunne brukt på utstilling­er og formidling. En utstilling à la Dahl koster oss mellom 1,5 og to millioner kroner. Når minst ti prosent går til forsikring og kon-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway