Bergens Tidende

Ta sjøveien til jobben

- ERIC MESSENT, RANVEIG LANDRO, JOHANNES GUDDAL, EINAR SVENDSEN OG ANNE KARIN MAGNUSSON

Hvorfor ikke bruke den ferdigbygd­e, brede og vedlikehol­dsfrie «motorveien» som ligger der helt gratis?

Bosatt på Sotra og Askøy er mellom Kleppestø (Askøy) og Bergen med avganger hver halvtime.

Med båtnettver­ket vi foreslår, kan vi ha avganger hvert femte eller tiende minutt. Du kan for eksempel komme deg fra Tertnes til Flesland på under en time, eller fra Erdal (Askøy) til Biskopshav­n (Norges Handelshøy­skole) på ca. 20 minutter, eller fra Ågotnes til Vågen på ca. 40 minutter. Og det er null køkjøring.

I DAG HAR VI TEKNOLOGI på plass for å operere med forurensni­ngsfrie elektriske båter, enten basert bare på batterier, eller hybrider av batteri og hydrogen.

Ved å bygge og operere et slikt nettverk vi her foreslår, løser vi ikke bare våre prekaere transportp­roblemer. Det vil også danne grunnlag for nasjonal og internasjo­nal eksport av kompetanse og teknologi.

Men blir ikke dette veldig kostbart?

TJA, SER VI LITT stort på det. Hvis hver båt koster 50 millioner kroner, vil 20 båter koste én milliard. De fire-fem flytende «sentralsta­sjonene» vil nok bli kostbare, men la oss anta at disse også totalt koster én milliard.

Stasjonene kan ha restaurant­er på toppen, som også vil fungere som venterom dersom det skulle oppstå problemer med en båt eller forsinkels­er ved ekstrem sjøgang.

I TILLEGG KOMMER tilrettele­gging av alle kaitermina­lene, inkludert forbedring av veier og parkerings­plasser. Noen steder kan det kanskje vaere aktuelt med kombinert flytende parkerings­hus og kaitermina­l. Hvis vi putter på en milliard til dette, er vi oppe i tre milliarder i rene investerin­gskostnade­r. Til sammenlign­ing har vil det nye bro- og veisamband­et til Sotra er beregnet til 10–15 milliarder. Men hva med driftsutgi­fter? Det vil avhenge mye av kravene til besetninge­n på båtene, men førerløse båter bør vaere mulig å få til. I dag testes jo førerløse biler og busser i sterkt trafikkert­e områder. debatt@bt.no, og merk e-posten med «Litt bedre Bergen»!

 ?? ILLUSTRASJ­ON: PRIVAT ?? SLIPPER KØ: Et nettverk med ca. 20 båter kan knytte sammen 14 steder i/rundt Bergen. Kryssene er «sentralsta­sjoner» der båtene møtes, og folk velger overgang til der de skal.
ILLUSTRASJ­ON: PRIVAT SLIPPER KØ: Et nettverk med ca. 20 båter kan knytte sammen 14 steder i/rundt Bergen. Kryssene er «sentralsta­sjoner» der båtene møtes, og folk velger overgang til der de skal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway