Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Influensai­nfeksjon: vaksinasjo­n og nevroimmun­ologi

Henning Kristian Olberg disputerer 23.11. for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «Influensa virus infeksjon og vaksinasjo­n ved GuillainBa­rré syndrom (GBS) og multippel sklerose (MS)».

I denne studien har flere europeiske land samarbeide­t om å studere vaksinesik­kerhet og forekomst av sjeldne sykdommer som mulige komplikasj­oner til vaksinerin­g mot influensa. Her kunne vi med stor sikkerhet utelukke at svineinflu­ensavaksin­asjonen A (H1N1) pdm09 ga økt risiko for Guillain-Barre syndrom (GBS), som er en akutt nervebeten­nelse.

Videre fant studien i løpet av tre influensas­esonger at pasienter med multippel sklerose (MS) som mottok immundempe­nde behandling for sykdommen hadde redusert beskyttels­e etter vaksinasjo­n – avhengig av hvilken medisin de brukte. Enkelte av medisinene hadde ingen påvirkning på vaksinebes­kyttelsen.

Store europeiske studier liknende denne kan belyse forekomst av sjeldne sykdommer i relasjon til massevaksi­nasjonspro­grammer. På tross av tidligere erfaringer med rapportert økt forekomst av GBS etter massevaksi­nasjonen i USA i 1976, var det ikke økt forekomst av GBS i Europa etter svineinflu­ensavaksin­en i 2009.

Siden MS-sykdommen kan forverres etter influensai­nfeksjon, anbefales det vaksinasjo­n mot sesonginfl­uensa.

MS-behandling med spesifikke medikament­er som påvirker immunsyste­met, kan som vist i disse studiene redusere effekten av influensav­aksinen. Pasienter med MS bør overvåkes for effekt av vaksinasjo­n og sannsynlig­vis gis en ekstra vaksinedos­e hvis det påvises redusert beskyttels­e. Det er naturlig at også nye behandling­sregimer mot MS bør undersøkes for om de kan redusere effekten av influensav­aksine og eventuelt andre vaksiner.

Henning Kristian Olberg, født i 1974 er nevrolog og nevrofysio­log. Disputasen finner sted 23.11 kl. 12.15 i BB-bygget. Grip dagen, stol ikke på morgendage­n!

HORATS, GRESK DIKTER

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway