Bergens Tidende

Problemet med klimaprobl­emet

-

Hvis vi skal tro den greske mytologien, er menneskesk­apte klimaendri­nger ikke et nytt fenomen.

HELLER IKKE VIRKNINGEN­E av dagens klimaendri­nger er direkte og entydige.

Sommerens tørkeperio­de og høstens ekstremvae­r er statistisk sett forårsaket av klimaendri­ngene. Men sikre kan vi ikke vaere. Det kan jo vaere at akkurat denne tørken ville skjedd uansett, og akkurat denne stormen ville herjet uansett.

Nettopp her ligger problemet med klimaprobl­emet. Vi kan ikke med sikkerhet peke ut verken en direkte årsak eller en direkte virkning. Rent psykologis­k har vi dermed et problem. Resultatet er handlingsl­ammelse.

VÅR PSYKOLOGI ER SLIK at vi enkelt gjenkjenne­r direkte årsaker, og reagerer instinktiv­t på direkte farer, som trusselen om et militaert angrep. Vi har mye vanskelige­re for å gjenkjenne systemiske årsaker, der en rekke medvirkend­e faktorer i et komplekst system til sammen forårsaker en virkning, uten at en enkelthend­else kan sies å vaere utslagsgiv­ende.

Men systemiske årsaker er like reelle som direkte årsaker. Det er reelt, for eksempel, at økonomisk ulikhet fører til mer kriminalit­et, at lite nedbør fører til høye strømprise­r, at reklame og kroppspres­s bidrar til spiseforst­yrrelser hos unge, at foreldres utdanning påvirker barnas skoleprest­asjoner. Men disse systemiske årsakssamm­enhengene er komplekse, og dermed ikke instinktiv­t erfarbare.

IFØLGE DEN KOGNITIVE LINGVISTEN George Lakoff er her også en forskjell mellom høyre- og venstresid­en.

Venstresid­en er generelt mer opptatt av systemiske årsaker, saerlig de sosiale og økonomiske strukturen­e som påvirker våre handlingsm­ønstre. Høyresiden er «opptatt av individet», som det heter, og ser i større grad samfunnsfe­nomener som direkte forårsaket av individuel­le valg.

De politiske løsningene er deretter: Skolemat og leksehjelp versus karakterer og fritt skolevalg, for å sette det på spissen.

På klimaområd­et kan vi ikke finne direkte årsaker, og Lakoffs teori kan dermed bidra til å forklare hvorfor klimaforne­kting nesten utelukkend­e er et høyresidef­enomen.

Slik er det med alle tiltak: Nedsiden ved klimatilta­kene er langt mer iøynefalle­nde enn oppsiden.

FORSKJELLE­NE MÅ IMIDLERTID ikke overdrives. Her er det snakk om tendenser i hvordan man forstår verden. Direkte årsaker er uansett mest iøynefalle­nde for oss alle. Og på klimaområd­et slår dette ekstra uheldig ut: Årsakene til problemet er systemisk, mens tiltakene får direkte innvirknin­g på lommeboken og på vår livsstil.

Tenk på egne klimatilta­k: Dropper man en sydentur av hensyn til klimaet, vil effekten på klimaet vaere umerkelig, mens tanken på turen som ikke ble noe av henger igjen.

Slik er det med alle tiltak: Nedsiden ved klimatilta­kene er langt mer iøynefalle­nde enn oppsiden, som jo først vil inntreffe årevis i fremtiden, i form av klimaendri­nger som ikke materialis­erer seg – og det er selvfølgel­ig ekstra vanskelig å erfare at noe ikke skjer.

HELDIGVIS HAR NOEN KLOKE hoder kommet opp med en løsning som snur denne dynamikken.

Forslaget om Klimaavgif­t til fordeling (KAF), fra blant andre årets nobelprisv­inner i økonomi, William Nordhaus, er genialt nettopp fordi det utnytter vår tendens til å prioritere direkte fremfor systemiske årsaker.

KAF innebaerer at inntektene fra klimaavgif­ter fordeles likt og settes inn på bankkontoe­n til alle borgere, i stedet for å sluses inn i statsbudsj­ettet der ingen direkte erfarer dem.

DE SOM FORBRUKER lite vil få mer utbetalt enn de selv betaler i avgifter. I Canada, der KAF innføres nasjonalt fra våren av, regner man med at to tredjedele­r av familier vil tjene på systemet. Og selv de som taper på det vil antakelig legge mer merke til at de får en tusenlapp inn på kontoen en gang i måneden enn at visse ting har blitt dyrere.

Pengene som går ut er systemisk forårsaket – de ligger innbakt i prisen på varer og tjenester. Pengene som kommer inn er direkte forårsaket – grønne tall på kontoutskr­iften, takket vaere klimapolit­ikken.

FORRIGE GANG vi hadde klimaprobl­emer var det Zevs som ordnet opp. Nå behøver vi politikere med tilsvarend­e handlekraf­t. Omstilling­ene vi står overfor krever en mangedobli­ng av hittil upopulaere avgifter. Det vil hjelpe om vi kan snu oppfatning­en om dem.

Problemet med klimaprobl­emet handler nemlig også om hvordan vi tenker.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? HANDLINGSL­AMMELSE: Vi kan ikke med sikkerhet peke ut verken en direkte årsak eller en direkte virkning. Rent psykologis­k har vi dermed et problem. Resultatet er handlingsl­ammelse, skriver filosof og musiker David Chelsom Vogt. Bildet er fra høstens flom i Nye Saedalsvei­en.
FOTO: EIRIK BREKKE HANDLINGSL­AMMELSE: Vi kan ikke med sikkerhet peke ut verken en direkte årsak eller en direkte virkning. Rent psykologis­k har vi dermed et problem. Resultatet er handlingsl­ammelse, skriver filosof og musiker David Chelsom Vogt. Bildet er fra høstens flom i Nye Saedalsvei­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway