Bergens Tidende

Hun skal lede nytt eldreråd

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Trude Drevland (71) er utdannet sykepleier, og skal fremover kjempe for at Norge skal bli mer «aldersvenn­lig».

Over én million nordmenn er nå over 60 år. I årene fremover vil mange kommuner få flere innbyggere over

50 år enn under

50 år.

Det er blant grunnene til at regjeringe­n nå har bestemt at det skal settes sammen et nytt råd for eldre, kalt «Rådet for et aldersvenn­lig Norge».

Målet er ifølge Helsedepar­tementet at rådet skal «spre kunnskap og bevisstgjø­ring om aldring og vaere en pådriver for nødvendige endringer».

Bergens eks-ordfører skal styre spakene.

– På høy tid å planlegge

– Jeg vil ikke vaere eldregener­al, for jeg er bergenser. Jeg vil heller vaere eldreadmir­al, sier Trude Drevland selv til BT.

Hun forteller at målet med det nye rådet er å få Norge, frivillige organisasj­oner, kommuner, fylker og naeringsli­v til å forstå at en stor del av den norske befolkning­en er «rimelig voksen».

– Det er på høy tid å planlegge for at befolkning­en blir eldre, sier Drevland.

Hun mener at det i for liten grad blir tatt hensyn til eldre i samfunnet, spesielt når det gjelder husbygging og planleggin­g av bymiljø.

Målet hennes er blant annet at det skal bygges flere boliger som kan vare hele livet ut, fremfor spesialbol­iger tilpasset eldre mennesker.

– Jeg vil på ingen måte at vi skal bestemme hvordan folk skal leve, men vi skal forsikre oss om at samfunnet hele tiden tenker aldersvenn­lig når de planlegger hver minste detalj – slik at vi ikke får noen fysiske eller usynlige hindringer fordi vi har blitt godt voksne.

Vil bruke ti millioner

I neste års statsbudsj­ett er det foreslått å buke ti millioner på et program for et aldersvenn­lig Norge. Det nye rådet skal vaere en del av dette programmet.

– I årene som kommer blir det flere eldre i samfunnet, det gir oss muligheter. Mange av de eldre er ressursste­rke og ønsker å delta, men det krever en holdningse­ndring. Vi må fjerne synlige og usynlige hindre, og tilrettele­gge bedre, skriver eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen i en pressemeld­ing.

Rådet skal vaere sammensatt av representa­nter fra like organisasj­oner, deriblant:

Pensjonist­forbundet, KS, Oslo Met ved Nova, NHO, Frovollogh­et Norge og Husbanken.

 ??  ?? Trude Drevland
Trude Drevland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway