Bergens Tidende

– Hvis vi ikke tar vare på klimaet, vil konsekvens­ene for klassisk naturvern bli enormt mye større enn det vindkraftu­tbyggingen represente­rer, advarer statsminis­ter Erna Solberg.

-

økningen i vindkraftp­roduksjon vi nå er vitne til?

– På kort og mellomlang sikt vil vi vaere i en overskudds­situasjon, men vi kommer til å trenge ganske mye ny produksjon når vi skal få hele vår maritime naering og mye av transports­ektoren over på elektriske løsninger. Vi skal også elektrifis­ere mer av oljeog gassproduk­sjonen. Her vil både landbasert vindkraft og flytende havvind ha en rolle, sier statsminis­ter Solberg.

– Ikke ja til alt

– Hvor mye inngrepsfr­i norsk natur må vi ofre for å øke vindkraftp­roduksjone­n?

– Nå lages en nasjonal ramme for vindkraft, og den vil gi oss et mer bevisst forhold til hvor vi bygger ut og hvilke områder som er best egnet. Prosessen blir mer strømlinje­formet enn i dag. Vi får en mer styrt forståelse av hvor det er best å plassere vindkraftv­erk. Men hvert enkelt prosjekt må søke og blir vurdert, og kan få avslag, sier Solberg.

Statsminis­teren understrek­er at regjeringe­n ikke sier ja til alle nye prosjekter.

– Min regjering har sagt nei til en del vindkraftp­laner av hensyn til fugletrekk og i områder med bestemte naturverdi­er.

– Vannkraftd­am kan vaere pen

– Synes du vindturbin­ene er flott ingeniørku­nst eller skjemmende fremmedele­menter?

– Det avhenger av hvor de er plassert i naturen. Noen steder er de pene å se på. Andre steder ser det bare rotete ut, sier statsminis­teren og fortsetter:

– Mange opplever vindkraftv­erk som mer visuelt forurensen­de enn vannkraft. Jeg mener det er flott med inngrepsfr­ie områder, men jeg synes også en vannkraftd­am kan vaere pen. Jeg er riktignok ikke så glad i mastene og ledningene som transporte­rer kraften, men jeg vet jo at de er nødvendige. Vi må også huske på at mye av det vi synes er vakkert på Vestlandet, som kulturland­skapet, er resultat av menneskesk­apte inngrep, sier Solberg.

Nei til vetorett

– Gulen kommune kan få vindkraftv­erk mot sin vilje. Hvorfor vil ikke regjeringe­n gi vetorett til kommuner i saker om arealkreve­nde vindkraftv­erk?

– Jeg kan ikke kommentere hvert enkelt prosjekt, som i Gulen. Det er fordi vi mener at produksjon og leveranser av energi både fra vann og vind er et nasjonalt spørsmål som også krever at nasjonale myndighete­r må kunne skjaere gjennom. Vi må ta hensyn til totalitete­n, som at det blir produsert nok energi i dette landet.

Men vi må se til at det er en balanse i energisyst­emet. Samtidig er vi opptatt av at lokale stemmer alltid skal veie tungt i slike saker.

Vi trenger en kombinasjo­n av ulike energikild­er. Vind, vann, sol og jordvarme. Bølgekraft er kanskje ikke så hipt ennå, men blir det kanskje når vi har knekt koden for hvordan den skal bli lønnsom. Statsminis­ter Erna Solberg

Flere norske aktører?

– I dag er det nesten bare store, internasjo­nale aktører og fond som investerer i norsk vindkraft. Bør norske selskaper satse mer på vind?

– Norsk kraftbrans­je burde vaere interesser­t i å gå inn her, selv om det naturligvi­s får vaere deres egne kommersiel­le vurderinge­r som avgjør. Det er bra hvis flere selskaper utvider mangfoldet i energiprod­uksjonen. Norge er jo faktisk også et land med gode muligheter for utnyttelse av solenergi, i motsetning til det mange sikkert tror, sier hun.

Solberg mener vi må ta inn over oss at hele energisyst­emet er i stor endring.

– Vi trenger en kombinasjo­n av ulike energikild­er. Vind, vann, sol og jordvarme. Bølgekraft er kanskje ikke så hipt ennå, men blir det kanskje når vi har knekt koden for hvordan

Vi ønsker en mer balansert tilnaermin­g til dette, og mye mer kunnskap før en ytterliger­e satsing på vindkraft på land. Erna må få hjelp til å bestille de rette forsknings­prosjekten­e. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag

 ??  ?? ERNA SOLBERGPOP­PER OPP: Det bygges vindkraftv­erk i Norge som aldri før. Statsminis­ter Erna Solberg (innfelt) gleder seg over at vindkraft begynner å bli lønnsomt uten subsidier. Bildet er fra Midtfje
ERNA SOLBERGPOP­PER OPP: Det bygges vindkraftv­erk i Norge som aldri før. Statsminis­ter Erna Solberg (innfelt) gleder seg over at vindkraft begynner å bli lønnsomt uten subsidier. Bildet er fra Midtfje

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway