Bergens Tidende

Nasjonal vindkraftp­lan

-

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) er i gang med å lage nasjonal ramme for landbasert vindkraft.

Hovedformå­let med planen er å lage et kart med oversikt over de mest egnede områdene for vindkraftu­tbygging i Norge. 43 analyseomr­åder blir nå vurdert.

Forslaget til nasjonal ramme skal leveres innen 1. april neste år. Deretter skal Olje- og energidepa­rtementet sende forslaget ut på høring.

Rammen skal gi faglig råd om hvor det kan ligge til rette for lønnsom vindkraft. Det vil fortsatt vaere mulig å få konsesjon for prosjekter utenfor områdene som er utpekt som mest egnet, samtidig som prosjekter innenfor de utpekte områdene kan få avslag. energitekn­ologi. Vi i DNT skal gjøre en innsats for klimaet, men det må ikke skje gjennom å bygge ned de siste restene urørt natur, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.

«Kraftlinje­r på kryss og tvers»

– Har vi ikke ganske mye urørt natur i Norge?

– Nei, i hvert fall ikke på Vestlandet. Her har vi storstilt vannkraftu­tbygging, med kraftlinje­r på kryss og tvers, deponi i Førdefjode­n og så videre. Villmarksp­reget natur er det ikke så mye igjen av.

Skal det klassiske naturverne­t vinne frem, må slike områder verdisette­s, mener Ødven. I stedet for vindkraft på land foreslår hun oppgraderi­ng av eksisteren­de vannkraft der inngrep allerede har skjedd.

– I tillegg må vi fokusere på energieffe­ktiviserin­g og sparing. Solkraft, bølgekraft og små vindkrafta­nlegg i byområder, er også gode alternativ­er. Vi ønsker en mer balansert tilnaermin­g til dette, og mye mer kunnskap før en ytterliger­e satsing på vindkraft på land. Erna må få hjelp til å bestille de rette forsknings­prosjekten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway